Стопаните на над 4200 декара напълно унищожени от бурите и градушките посеви в Русенско ще получат обезщетения от държавата. Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов е одобрено изплащането на компенсации за щети по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития. В списъка на две места присъства и Русенска област. Стопаните от региона ще могат да получат обезщетения за загубите си вследствие на бурите и градушките, които на няколко пъти това лято попиляха сериозни площи във всички русенски общини.
Като напълно унищожени се водят 3376 дка слънчоглед, 487 дка царевица и 420 дка тритикале. За щастие, първата градушка падна, когато по-голямата част от пшеницата беше вече прибрана и от нея има поразени само 23 дка. Няма данни за 100-процентови загуби на ечемик.
Размерът на компенсациите, сроковете и начинът на изплащането им тепърва ще се определят от Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Досегашната практика показва, че те могат да се очакват най-рано през пролетта на следващата година.