Прокуратурата повдигна още две обвинения на бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош – за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки.

Прецизирано е и вече повдигнатото му обвинение за нецелево разходване на средства от дадените 17 милиона за ремонта на НДК.

Според обвинението за умишлена безстопанственост от нея са последвали щети за НДК в общ размер на малко над 389 000 лв.

В периода 16.01.2015 г. - 24.01.2017 г. Боршош е сключил договори с адвокатски дружества при наличие на назначени двама юрисконсулти, за изработване на уеб сайт и изготвяне на технически паспорти при съществуващ интернет сайт на НДК и изработени два технически паспорта на сградата, посочват още прокуратурата.

От събраните и анализирани до момента доказателства е установено още, че в периода 24.11.2014 г. – 23.12.2015 г. Мирослав Боршош съзнателно е сключил 15 неизгодни сделки, от които за НДК са настъпили значителни вреди в размер на 94 740 лв.

Договорите са 6 за пиар обслужване при назначени в НДК четирима служители за тази дейност, и 9 за процесуално представителство пред съдебни органи при назначени двама юрисконсулти.

Без промяна остава обвинението в безстопанственост, свързано със сключения договор за оперативен  лизинг за отдаване под наем на лек автомобил „Лексус”, от което за НДК са настъпили щети в размер на малко над 28 000 лв.

По повдигнатото му обвинение за нецелево разходване на средства първоначално сумата беше около 1,7 млн. лева. След изготвяне на назначената допълнителна съдебно-икономическа експертиза обаче е установено, че малко над 3,4 млн. лева са използвани за заплащане на разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати.