Краставиците са едни от най-популярните зеленчуци, но освен вкусовите си качества, те притежават и редица важни за здравето свойства.

Според диетолози пресните краставици трябва да присъстват ежедневно на трапезата, тъй като те участват активно в храносмилането и спомагат за ускоряване на метаболизма. Ето защо краставиците се препоръчват на хора, желаещи да отслабнат.

Те освежават дъха, тъй като съдържат вещества, които неутрализират действието на бактериите в устата, отговорни за неприятния дъх. Краставиците имат и свойството да потискат активността на раковите клетки в кръвта на човек. Те почистват съдовете от отложените плаки по стените им и помагат за синтеза на инсулин. Учени от Университета в Мериленд са открили връзка между ферментирали хранителни продукти и проявите на социофобия / болезнен и ирационален страх от всякакви социални ситуации/.

При участници в ново изследване, които редовно се хранят с ферментирали зеленчуци като кисели краставички, кисело зеле и кимчи, /пикантна солена корейска туршия/ е установено по-ниско ниво на невротизъм, отколкото при хора, които не обичат кисели туршии. Изследователите твърдят, че пробиотиците /полезните за здравето микроорганизми/ от ферментирали продукти, нормализират чревната микрофлора. Вероятно това спомага за понижаване на нивото на тревожност.