Категорично подкрепяме Делян Добрев в това изпитание. Това потвърдиха вчера на специална пресконференция русенските депутати от ГЕРБ Пламен Нунев, Светлана Ангелова и Андриан Райков. Декларацията, с която те излязоха буквално часове, след като бе обявено за оттеглянето на Добрев от всички постове в партията, „Утро“ публикува във вчерашния си брой. Депутатите припомниха, че с подкрепата именно на Делян Добрев е изградена интерконекторната българо-румънска газова връзка край Мартен, санирани са 6 корпуса на Русенския университет и са извършени ред други важни неща. И тримата заявиха, че ако се гласува оставката на Добрев в парламента, ще дадат вот против. 
Вчера и общинските кметове в областта заявиха своята подкрепа за Добрев. 
Той е достоен мъж, личност, доказала се през годините в професионален план и в политиката с изграждането и укрепването структурата на партията в Хасковска област, се казва в декларацията, подписана от кметовете на Русе - Пламен Стоилов, на Борово - Валентин Панайотов, на Сливо поле - Валентин Атанасов, на Иваново - Георги Миланов, на Бяла - Димитър Славов, и на Ценово - Петър Петров. Особено високо ценим насоките, които бяха предоставени от неговия екип като министър и сега - като председател на комисията по енергетика в Народното събрание, по отношение подобряване на бизнессредата в региона и мерките за облекчаване административното обслужване на търговските дружества, се казва в декларацията. Търсенето на евтини сензации и вкарването в измислени корупционни схеми е отвратителен похват за преследване на политически опоненти, а в случая виждаме и разчистване на лични сметки, казват шестимата кметове на русенски общини, които настояват Добрев да остане в Народното събрание. 
В отговор на въпрос дали в Русе ще се вземат мерки, за да не се допуска явлението шуробаджанащина, кметът Пламен Стоилов заяви: „В Русе ние сме екип - народните представители и кметовете, а оттам надолу в администрацията няма политически назначения, при мен работят хора, които могат и се справят. Може да е даван шанс на някого, но ако той не се справи, си отива дори преди да изтече пробният период. При нас работят експерти и професионалисти. Когато правиш по 30-40 обекта, няма как това да стане по партийна линия“.