Според Конституцията на Испания, вчерашният вот в Каталуния не беше законен. За Европейската комисия, както председателят Юнкер нееднократно е подчертава, това е вътрешен за Испания въпрос, който трябва да бъде решен съгласно конституционния ред в страната. Това обяви ЕК в официална позиция, цитирана от „Ройтерс”.

Снощи каталунските лидери заявиха, че 90 на сто от участвалите в референдума, обявен от Мадрид за незаконен, са гласували за независимост. Според тях това създава възможност за едностранно отделяне от Испания. Междувременно каталунското правителство съобщи, че при сблъсъците по време на забранения референдум са ранени най-малко 893 души, които са потърсили медицинска помощ.

Четирима от тях са пострадали сериозно, но състоянието им е стабилно.

„Призоваваме всички страни бързо да преминат от конфронтация към диалог. Насилието никога не може да бъде инструмент в политиката”, подчерта говорителят на комисията Маргаритис Шинас, след като вчера кадрите с бруталния опит на централната власт да смаже референдума обиколиха света..

Говорителят на ЕК обаче не пожела да каже дали е имал предвид именно насилието, дело на испанската полиция. Освен това, диалогът изглежда трудно постижим в момент, в който каталунските власти обмислят едностранно обявяване на независимост.

Позицията на Брюксел е, че референдумите в страни членки трябва да се провеждат съгласно установеното национално законодателство, а евентуално отделяне на Каталуния ще я извади от ЕС – тежък удар по икономически може би най-силната испанска провинция към момента.

„Вярваме, че управлението на премиера Мариано Рахой ще се справи с този сложен процес с пълно зачитане на испанската Конституция и основните права на гражданите”, заяви Шинас.

На този фон, испанският министър на правосъдието Рафаел Катала обяви, че правителството в Мадрид може да отмени автономията на Каталуния.

По силата на чл. 155 от испанската конституция централното правителство може да отменя временно автономните правомощия на властите на регионите: "Чл. 155 е налице. Ще използваме цялата сила на закона. Наше задължение е да разрешим проблемите и ще го направим, въпреки че това включва някои мерки, които може да са неприятни”.