Курсът на еврото падна значително в сравнение с редица световни валути на борсите, след като в Каталонската автономия гласуваха за независимост от Испания по време на референдум, белязан с насилие, предаде The Independent.
Еврото е загубило 0,6% от стойността си спрямо долара до 1,174 за един – това е най-ниският му курс от средата на август насам. То е паднало и до най-ниското си равнище в сравнение и с швейцарския франк за последните три седмици. 
„Референдумът в Каталония ще стартира нова фаза на политическа нестабилност за ЕС“, сочи Джош Махони, икономически анализатор. Според него насилствените сблъсъци между протестиращите и полицията са помрачили вота и „едва ли ще направят нещо по-различно от засилването на решителността за независимост“.
Той посочи, че Каталония е „най-богатия регион в Испания и има добра причина централното правителство да иска да смаже всеки процес, който може да доведе до разцепване на страната“. „Резултатът от този процес ще влияе и във Великобритания, като тези, които искат шотландската независимост ще наблюдават отблизо“, добави той.