Сепаратисткото правителство на Каталония потвърди в нощта срещу понеделник, че с "да" за независимостта на испанския регион са гласували 90% от участвалите в референдума, който то се опита да организира.

В деня след референдума в Каталуния изглежда пропастта между Мадрид и сепаратистките лидери на силната испанска провинция се задълбочава.

Забраненото от централната власт допитване се проведе и бе белязано от полицейско насилие и обявени 90% поддръжници на независимостта.

Особено след като 44 организации - включително основните каталунски синдикати и две независими асоциации - призоваха за ден на обща стачка и мобилизация във вторник в Каталуния.

Сепаратисткото правителство на Каталония потвърди в нощта срещу понеделник, че с "да" за независимостта на испанския регион са гласували 90% от участвалите в референдума, който то се опита да организира. Участието е било, според изчисленията на изпълнителната власт в Каталуния 42,3%. Говорителят на правителството Жорди Турул увери, че около 2,26 милиона души са участвали в гласуването в неделя и че от тях 2,02 милиона са гласували с "да". Избирателите трябваше да отговорят на въпроса "Искате ли Каталуния да стане независима държава под формата на република?". Референдумът обаче не успя да включи критерии, гарантиращи надеждността на резултатите като прозрачни избирателни списъци, независима избирателна комисия, тайно гласуване. Според Турул 176 000 души са гласували с "не". Референдумът - забранен от Конституционния съд - бе бойкотиран от всички партии, които се противопоставяха на сепаратистите. Според предварителните проучвания на социолозите Каталуния е разделена почти еднакво между поддръжниците на независимостта и тези на оставането в Испания. От друга страна близо 80% от гласоподавателите биха искали да се проведе референдум със разрешението на държавата, сочат същите сондажи.

Основателят на организацията „Уикилийкс” (WikiLeaks) Джулиан Асанж твърди, че силите за сигурност в Испания са иззели около 700 хиляди бюлетини, вече пуснати в урните на допитването за независимост на Каталуния.

„Около 700 хиляди бюлетина са иззети от испанските сили на реда и не са преброени”, се казва в съобщение, публикувано на страницата му в „Туитър”.

Според премиера на Испания Мариано Рахой референдум не е имало, а само постановка

Той заяви в неделя вечерта, че върховенството на закона се е намесило в Каталуния за да попречи на провеждането на референдум за независимост, забранен от съда.

"Днес нямаше референдум за независимост в Каталуния. Върховенството на закона остава с цялата си сила", заяви лидерът консерватор в телевизионно обръщение.

Силите за сигурност "изпълниха задължението си" в Каталуния и "осъществиха поръчението на правосъдието", което забрани референдума.

"Би било по-лесно да се гледа отстрани", добави Рахой. Допитването е "истинска атака срещу върховенството на закона (...) на което държавата реагира с твърдост и спокойствие".

Медицинските власти в Каталуния съобщиха в неделя вечерта, че над 800 души са потърсили медицинска помощ заради полицейски действия.

"Департамента по здравеопазване заявява, че 844 души са се обърнали за медицинска помощ в деня на референдума във връзка с действията на силите за сигурност на държавата", посочва регионалното правителство в комюнике.

От силите за сигурност са пострадали 33-ма, според министъра на вътрешните работи.

Според лявата кметица на Барселона Ада Колау, която като 80% от каталунците бе за референдум за самоопределение, сепаратистите няма да могат да обявят сами независимост, която никой не би признал. Тя гласува с бяла бюлетина.