Изнудвачът на супери в Германия и цяла Европа, който бе задържан в петък вечерта, си е признал, съобщи полицията в Констанц. 53-годишният германски гражданин прати заплашително писмо до всички големи германски супери и дрогерии, в което заплаши, че ще отрови 20 вида храни, ако не получи 10 милиона евро. Същото писмо е пратил и на полицията, като е посочил, че в няколко магазина в град Фридрихсхафен вече е оставил бебешка храна с отрова по рафтовете. При акция на полицията са открити пет бурканчета с пюрета, в които е имало етилен-гликол – основната съставка на антифриза. При малки деца и бебета тя може да е смъртоносна.

Мъжът бе арестуван по сигнали на граждани, които са го разпознали на снимките, разпространени от полицията. В дома му е открито шише отрова. Пред съдия в събота арестантът си е признал деянието. Той е казал и че няма други отровни храни по суперите.
Мъжът е имал психически проблеми в миналото. Бил е и проявен криминално. Според полицаи основната му цел не е била толкова да спечели парите, колкото да се озове в центъра на вниманието на цялата федерална република. „Такива престъпници имат фантазии за власт и контрол над останалите. Обикновено те са губещи в реалния живот“, уточниха психолози. Изнудвачът бил познат като ексцентричен самотник, почти не контактувал с околните.
Засега обвинението срещу него е за изнудване, което се наказва с 5 до 15 години затвор. Ако заради откритата отрова в пюретата му бъде предявено и обвинение в опит за убийство, той може да бъде осъден на доживотен затвор.
Полицията все още не е отменила предупреждението към гражданите да бъдат внимателни при пазаруване. В Германия големите концерни стават редовно жертва на изнудвачи. Средно по 150 писма със заплахи получават те седмично. Само тази година има извършени четири зрелищни арест ана хора, заплашили да тровят храни. За първи път обаче изнудвач отправи заплаха към всички европейски магазини.