Полицията задържа протестиращи в Барселона, двама са ранени, предаде АФП.

Според в. „Периодико“, полицията използвала гумени куршуми, за да разпръсне демонстрантите. В резултат 13 души са получили леки травми.

„Европа Прес“ предаде, че възрастна жена е била ранена, когато полицията нахлу в избирателна секция в Херона, където трябваше да гласува каталунският премиер Карлес Пучдемон. От информацията не става ясно дали нараняванията са причинени от силите на реда.

Полицаи конфискуват материали, свързани с референдума, в цяла Каталуния. Има и затворени избирателни секции.

Вътрешното министерство на Испания предупреди, че силите на реда разгръщат присъствието си в сепаратисткия регион.

Право на глас в региона с близо 7,5 милиона население имат повече от 5,3 милиона души. Каталунските власти обещаха в деня да на вода да бъдат отворени около 2 300 избирателни секции.

За провеждането на това гласуване, в началото на септември парламентът на автономията одобри два закона. Първият създава правната основа за провеждане на плебисцит, а вторият урежда излизането на Каталуния от състава на Испания.

Централното правителство се позовава на конституцията и казва, че част от населението на Испания, т.е. каталунците, не могат да определят бъдещето на цялата страна. Основният закон на държавата отбелязва, че референдум се назначава от краля по предложение на председателя на Народното събрание, предварително одобрен от Конгреса на депутатите. Отделна автономна общност не може да проведе валиден плебисцит без споразумение с Мадрид.