Днес ще заседава комисията, която определя носителите на националната литературна награда „Елиас Канети“. В нейния състав тази година влизат литературните критици проф.Милена Кирова и доц.Борис Минков, театроведът проф.Виолета Дечева, първият носител на приза от 2005 г. Константин Илиев, председателят на дружество „Елиас Канети“ проф.Пенка Ангелова, писателят и издател Явор Цанев като представител на Комисията по култура при Общинския съвет и Владислав Атанасов като представител на община Русе.
Предложенията за приза са 33, като 31 са в раздел „Белетристика“ и 2 - в „Драматургия“. Само издателство „Жанет 45“ е предложило 10 от своите книги, сред които творби на носителя на наградата от 2013 г. Милен  Русков, Константин Трендафилов, Ангел Игов. Техни конкуренти са Недялко Славов с „Камбаната“, Владимир Зарев с „Орлов мост“, Силвия Томова с „Печатарят“, Иван Станков с „Улици и кораби. Gm“. 
Днес журито трябва да определи и да обяви до 10 номинации за наградата. Победителите ще станат ясни на тържествена церемония-концерт на 31 октомври в навечерието на Деня на народните будители. Те ще получат статуетка и диплом, както и 5000 лв. за белетристика и 2000 лв. за драматургия.             У