Държавата ще търси детегледачите сред регистрираните безработни или пенсионери.

От днес Бюрата по труда започват да набират заявки от родители, които искат да наемат детегледачи, за да се върнат на работа. Условието децата е да не посещават ясла или градина. 

Схемата "Родители в заетост" ще помогне на около 1500 семейства. Държавата ще търси детегледачите  сред  регистрираните безработни или пенсионери.

Кандидатстването е до края на месец октомври.

Право имат родителите с деца до 5 годишна възраст, които не посещават ясла или детска градина. Чрез европрограмата държавата осигурява 20 млн. лв. за детегледачи, които ще се грижат за деца година и половина.

Родителите, които ще се възползват, трябва да се върнат на работа, ако са в майчинство. Ако пък са безработни - трябва да намерят препитание до 4 месеца от осигуряването на детегледача. 

"Изборът на детегледачи след насочване от страна на бюрата по труда става единствено и само от родителите и семейството", уточни Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика.

Допуска се детегледачи и родители да са в роднинска връзка. Предварително обучение не е предвидено. Детегледачите ще се назначават на трудов договор с изпитателен срок и ще са на минимална заплата.

Заявление за кандидатстване подават не само родителите, но и хората , които искат да са детегледачи.

До 2 седмици това ще е възможно и онлайн.