Доброто настроение в деня на поставяне на противогрипна ваксина може да увеличи нейният позитивен ефект върху имунната система. Това е установил екип от учени от Университета в Нотингам, цитиран от научния сайт „Сайънс дейли“.

Ваксините срещу грип се смятат за ефективни в порядъка на 17% до 53% при възрастните и 70% до 90% при младите хора.

Проучването на британските учени е първото, което разглежда ефекта на психологични и поведенчески фактори върху действието на ваксините.

За да стигне до своите заключения, екипът е правил проверка на настроението, физическата активност, хранителния режим и съня на 138 човека три пъти седмично в продължение на 6 седмици. След това, за да установят колко добре е подействала ваксината, те измерват броя на антитела в кръвта на доброволците 4 и 16 седмици след поставянето й.

Те са установили, че от всички фактори единствено доброто настроение през 6-седмичния период е било индикатор за това какъв успех ще има ваксината – колкото по-добро е настроението, толкова повече антитела има в кръвта.

Доброто настроение в самия ден на поставяне пък допринася за увеличение на нивата на антитела с от 8% до 14%.

„Ваксините са невероятно ефективен начин за намаляване на вероятността от заразяване с инфекциозни болести. Но тяхната Ахилесова пета е това, че способността им да защитават от болести се повлиява от това колко добре работи имунната система на отделния човек“, заяви проф. Кавита Ведхара от Университета в Нотингам.

„От много години знаем, че редица психологични и поведенчески фактори като стрес, физическа дейност и режим на хранене влияят на това колко добре имунната система работи и тези фактори също влияят на това колко добре ваксините защитават срещу болести“, допълни тя.