Един от петте национални центъра за подготовка на софтуерни специалисти от средите на средните училища ще отвори врати в русенската Професионална гимназия по електротехника и електроника „Михаил Арнаудов“. Новината за това, че училището в Русе се е класирало в надпреварата да заеме едно от петте места за обучение, дойде в навечерието на новата учебна година, когато на заседание на Министерския съвет бе гласувано официалното създаване на въпросните центрове. 
Гимназията в Русе ще подготвя млади IT специалисти от 8 области в страната, а 
това прави русенското учебно заведение още по-авторитетна притегателна точка 
не само за тийнейджърите от града на Дунава, а и за техни връстници от други градове. С концепция, визия, база и преподавателски капацитет ПГЕЕ е извоювала правото си да бъде поставена на едно ниво с другите четири училища в държавата, които също са спечелили привилегията да бъдат обучителни центрове. Това са Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи в Правец /съвместно с Техническия университет в София/, Математическата гимназия „Акад.Кирил Попов“ в Пловдив /и Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“/, Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“ в Бургас и университетът „Проф.д-р Асен Златаров“, както и Технологичното училище „Електронни системи“ в София и тамошният Технически университет. 
Инициативата е част от 
националната програма „Обучение за IT кариера“
която се подкрепя на правителствено равнище. Идеята е да се отговори на заявения от браншовите организации в сектора на информационните технологии остър недостиг на подготвени кадри, които работодателите от софтуерните фирми да наемат на работа. Главните затруднения на компаниите били свързани най-вече с намирането на подготвени кадри със средно образование за техните нужди, свързани с програмиране. Ето защо още през декември 2015 г. Министерският съвет прие Концепция за насърчаване на обучението на софтуерни специалисти. А година по-късно, в средата на декември миналата година, Министерството на образованието и науката подписа споразумение за сътрудничество за софтуерно обучение на ученици с представителите на ИТ индустрията.
Националната програма за обучението в петте национални центъра ще се финансира в продължение на три учебни години - от 2017 до 2020 г., като 
общият бюджет за петте центъра е 770 000 лв. 
Само за първата учебна година, която се очаква да започне през октомври, са предвидени 270 000 лева.   С тези пари ще бъдат заплащани обучителните услуги, доокомплектоването с техника, но също и командировъчни на преподаватели и ученици, които ще пътуват в почивните дни и през ваканциите до Русе, Правец, Пловдив, София и Бургас, за да набавят солидни знания като бъдещи програмисти. 
За нас това е голямо признание, но заедно с това е и също толкова голяма отговорност, коментира новината директорката на ПГЕЕ Надежда Русева. Самата тя има богат опит като заместник-директор и е наясно както с добрата база на своето училище, което може да приеме за обучение младежи от различни учебни заведения и други градове, така и с високата квалификация на преподавателите. 
Русенското училище ще посрещне момичета и момчета както от своя град и Русенска област, така и от областите Разград, Велико Търново, Габрово, Шумен, Добрич, Търговище, Силистра. Това ще бъдат 
ученици от 10 клас в различни училища
за предпочитане е да са от средни училища, профилирани или професионални гимназии, които не се обучават по специалността „Приложен програмист“. Учебният процес ще се провежда както на място, в Гимназията по електротехника и електроника, така и онлайн. На този етап с обучението на бъдещите млади програмисти са ангажирани четирима преподаватели от ПГЕЕ, разчитаме и на партньорството с Русенския университет, каза Надежда Русева. Днес тя има среща по темата с представители на ръководството на РУ и по-конкретно на факултета по информационни технологии, където декан е 
випускникът на някогашния Техникум по електротехника проф.Михаил Илиев
От университета очакваме да помогнат не само с преподаватели по конкретните дисциплини, но също и с достъп до техните лаборатории и съвременни високотехнологични средства, добави Русева. И уточни, че създаването на петте центъра за подготовка на средни специалисти по програмиране е предизвикано и от желанието на висшите учебни заведения при тях да идват да следват по-подготвени кадри с дипломи за средно образование. Предвиждаме също да си сътрудничим и с Математическата гимназия, където интересът към тези специалности е традиционен - но там не издават сертификат като този, който ще получат курсистите след приключването на националната програма „Обучение за IT кариера“, казва директорката на Електрото. 
Общият курс на обучение в центровете ще бъде 320 часа годишно
той ще продължи, докато включилите се сега ученици завършат 12 клас. Така на практика заедно с дипломите си за средно образование 60-те щастливци, които ще преминат специалното обучение в ПГЕЕ, ще получат още един много важен и извънредно ценен документ: сертификат на специалист по програмиране. А този сертификат се очаква да отвори много врати на младите хора, като ще направи по-богат избора, пред който те ще се изправят след абитуриентската си вечер. Уикалността на сертификата се подсилва и от това, че засега е предвидено националната програма да действа само през тези три години, които в момента текат. Не се знае дали тя ще има развитие и продължение и след първия випуск програмисти, които ще се обучат в Русе, Правец, Пловдив, Бургас и София. Така че препоръката на специалистите е момичетата и момчетата, които в момента са десетокласници, да обърнат сериозно внимание на
ексклузивната възможност да придобият конвертируеми умения 
за една от най-бързо развиващите се индустрии, като подпечатат това с официален държавен документ. 
Информация младежите и техните заинтересовани родители могат да си набавят още сега. В момента е възможно това да стане, ако те се обадят в Професионалната гимназия по електротехника и електроника, откъдето ще им обяснят подробно каква ще бъде процедурата по набиране на специализираните класове. Засега е предвидено в Русе да се обучат 60 десетокласници от осемте области в Североизточна България, за които стана дума по-горе. С други думи, местата са броени. Кандидатите ще преминат и през начален тест, който да покаже не толкова знанията и уменията, колкото афинитета на младежите към специалността програмиране, пояснява Надежда Русева. Тя уверява, че в началото на октомври трябва да бъде изготвена платформата, в която учениците ще могат да заявяват своите кандидатури за обучението онлайн - така и трябва да бъде, след като става въпрос за обучение не по друго, а именно по програмиране!