Дълга върволица от хора се изви събота и неделя в катедралния храм „Света Троица, където за кратко беше изложена чудотворната икона на света Богородица Пътеводителка Байталска. Светинята беше донесена у нас от Украйна от манастира „Рождество Богородично“ в село Байтали, Одеска област.
Стотици русенци смирено чакаха в храма, за се докоснат до светия образ на Божията майка, направила много чудеса в Украйна. Хората пристъпваха с молитва и вяра. Смята се, че иконата помага за различни неща, но най-вече на страдащите семейства и желаещите да имат деца.
В района на село Байтали около 1700 година е имало манастир и се предполага, че чудодейната Богородица е част от иконите в него. Тя е намерена през 2005 година и според реставраторите й е на повече от 200 години. Иконата е помогнала на много хора досега, а болни деца, докоснали се до нея, оздравели и я провъзгласили за чудотворна.
Какви чудеса прави иконата не знам. Съвсем случайно разбрах, че е пристигнала, каза Ана Колева, след като вчера се помоли пред светинята. 
Имам късмет. Тази сутрин разбрах, че ще имам второ внуче и за мен е празник. Личи си, че иконата е много стара. Нека да ни носи здраве, късмет и мир, сподели Галина Стоянова. 
Иконата пристигна в Русе в събота около 14 часа и остана до вчера пообед, след което отпътува към Тутракан.