Трансграничното сътрудничество е акцент в политиката на ДПС. Активни сме и в посока на Дунавската стратегия, която е много добра, но няма философия за финансиране и е нужно да се търсят различни форми на финансиране. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в събота на откриването на форума „Териториално сътрудничество България-Румъния“, чийто домакин е евродепутатът и председател на младежко ДПС Илхан Кючюк. 
Карадайъ отбеляза, че общините в България, а вероятно и в Румъния, трудно се самофинансират. 
За проектите основно се разчита на оперативните програми. Нашата политика е била да има национално финансиране и то с ясна програма, допълни още председателят на ДПС. Той посочи, че е родом от регион, който граничи с Гърция, като там също са постигнати няколко добри проекти, въпреки известни трудности. 
 Карадайъ припомни, че в България 40 от 265 общини имат кметове от ДПС. В Народното събрание от 240 народни представители 26 са от ДСП, а в европейския парламент от 17 евродепутати четирима са от ДПС. Това са постижения, но и отговорност, която можем да поемем. Ние винаги сме били в услуга на гражданите и хората, които са ни избирали, каза още той. 
Лидерът на ДПС заяви, че България се готви за председателството на съвета на ЕС, а в този процес, независимо че ДПС е в опозиция, дава своя принос за доброто представяне на България. 
Опитваме се да бъдем активни и по важните теми, които ще се разглеждат по време не българското председателство. Има проблем, който остава основно в полето на ДПС, като активна част от нашата политика. В сегашната власт в България като коалиционен партньор участва едно националистическо обединение от 3 партии, които в цялата си биография са били евроскептици. И се получава парадокс - евроскептични партии, които имат министри и вицепремиери, да участват в съвета на ЕС и да са част от председателството на ЕС. И ако от речта на Юнкер виждаме, че Европа има постижения с ограничаването на крайните евроскептични и националистични формирования, то при нас има парадокс. А всички знаем, че ако те са проблем за Европа, то на Балканите е още по-голям проблемът с такива формации. Като партия, която споделя либералните ценности, ценностите на ЕС, не сме ги оставили да вършат своите крайни проявления, коментира председателят на ДПС.