Какви са границите на функцията от 7 километра, когато стойността е между 0 и 100 км? Отговорът на тази математическа задача даде русенецът Даниел Иванов вчера, когато официално беше закрита благотворителната му кампанията за набиране на средства за подновяване на спортната база на Математическата гимназия.
Маратонът с кауза на възпитаника на училището приключи с пълен успех и доказа правотата на мотото на гимназията - „Идеите намират бъдеще“. На 11 април Даниел отправи предизвикателство с благотворителна идея - да пробяга общо 700 км в продължение на 100 последователни дни, а поставената цел да се съберат 20 000 лева, с които да се купят нови фитнес уреди, вече е постигната. 
Най-трудното беше, че бягането е всеки ден. Преди това бях участвал два пъти на маратон и нямах сериозен опит. Това е приключение, минах през интересни, лесни, трудни, приятни и неприятни моменти, разказа Даниел вчера в аулата на училището и показа снимки от 100-дневното предизвикателство. 
Един приятелски бас прерасна в благотворителна кампания с общественополезна кауза. Очакванията в началото бяха нулеви, а решението да се насочат средства към гимназията стана от само себе си. Крайната цел от 20 000 лева, която директорът Митко Кунчев постави, на мен лично ми изглеждаше недостижима, но получихме подкрепата на над 200 човека, които се включиха с дарения, на бивши възпитаници, на училищното настоятелство, на местния бизнес, на приятели и това ни помогна и ни доведе до крайната цел, каза още младежът. 
Даниел беше отличен от Кунчев с грамота и рисунка на Огнян Балканджиев на сградата на училището, която да му напомня за гнездото, от което е излетял към света на възрастните. 
Събраните 20 000 лева в благотворителната инициатива на Даниел идват от няколко места: над 9500 лева от специално създадената за нея платформа за залози в интернет, 650 лева от събитията за масово бягане и тениски, 1700 лева дарения от възпитаници на гимназията, 5000 лева от училищното настоятелство, 1700 лева от доброволческа работа и 1500 лева от бюджета на училището. В тази връзка Кунчев отличи с грамоти част от по-големите дарители. А средствата ще се използват за закупуване на уреди за спортния салон, за двора, както и за екипи на представителните отбори.