Висока и несъобразена скорост, алкохол и неправоспособност са основните причини за допускане на пътно-транспортни произшествия в Силистренско. И най-често инцидентите се случват извън населените места. Това са изводите на пътните полицаи по време на операция EDWARD в Европейския ден без жертви на пътя.

И днес пътните полицаи в Силистренско бяха на своя пост. Патрулни екипи бяха разположени на възлови места по републиканската пътна мрежа, както и в по-малките населени места, за да сведат до минимум предпоставките за допускане на произшествия на пътя.

Тяхната задача е да следят за спазването на скоростните режими, за недопускането шофирането на МПС след употребата на алкохол и от неправоспособни водачи, както за използването на обезопасителни колани и допускането на други нарушения, коментира инспектор Деян Атанасов от „Пътен контрол“ при ОД на МВР – Силистра.

От полицията в Силистра отчитат, че подобен род акции имат доказан превантивен ефект, въпреки че причините за инцидентите на пътя са едни и същи винаги. Според тях най-често причините на настъпване на ПТП са шофирането от неправоспособни водачи, шофирането с несъобразена скорост, като първо място в списъка държи употребата на алкохол и упояващи вещества.

Миналата година на този ден не е било допуснато нито едно ПТП. Но от началото на тази година до сега има 227 катастрофи с 13 загинали и 71 ранени. И най-често трагедиите се разиграват по републиканската пътна мрежа.