"Тате, ще ми купи колело, ама друг път"… перифразирането на популярната реплика в контекста на купуването на нов тип боен самолет за армията отдавна не е новост.

То и самата процедура по купуването им се превърна в своеобразен многосериен филм. Аха да стигне до финал и все нещо не дава филмът да приключи.

С промяна в закона от преди около 7 години депутатите трябва да приемат проекти за инвестиционни разходи за придобиване или модернизация на въоръжение, техника и оборудване за нуждите на въоръжените сили, когато стойността им надвишава 100 млн. лв. Такъв е проектът за нов тип боен самолет, защото и той трябва да мине през одобрението на народните представители. През юни 2016 г. Народното събрание взе решение да бъде даден ход на инвестиционните проекти за закупуване на нов тип боен самолет за Военновъздушните сили и два многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили.

Стъпките по реализацията на проекта за самолет могат да се търсят в далечната вече 2010 г., когато са разработени изискванията към новия самолет и към подготовката на личния състав. 2011 г. към водещите страни са изпратени искания за предоставяне на информация. Към Министерство на отбраната постъпват 15 предложения от 9 страни. Дефинирани са задължителните основни изисквания за анализ и съответствие на възможните варианти за реализация на проекта. Анализът показва, че само три отговарят най-пълно на утвърдените изисквания и се приближават до първоначално заложената финансова рамка. Швеция с новопроизведени Gripen, Италия с употребявани Eurofighter , Португалия (с логистичен пакет и въоръжение от САЩ) с употребявани F16.

Изпратено е „искане за предложение” т.нар. RFP. Междуведомствена работна група обобщава, анализира и дава оценка на отговорите от Италия, Португалия с логистичен пакет от САЩ и Швеция. Тя изготвя протокол, съгласно който предложението на Швеция е класирано на първо място, а предложението на Италия е класирано на второ място. Предложението на Португалия с логистичен пакет САЩ не е било класирано, поради несъответствие на ценовото му предложение с изискванията, заложени в RFP. На заседание на кабинета през април 2017 г. е взето решение министрите на отбраната и на икономиката от следващото редовно правителство да подготвят пакет от документи, които да бъдат представени за разглеждане в Министерския съвет. Очакваше се, че да се проведат допълнителни преговори с класираните страни.

Имаше Консултативен съвет за национална сигурност, на който беше постигнато съгласие, че ефективното противодействие на основните рискове и заплахи за националната сигурност на България изисква адекватно финансиране на сектора за сигурност, което да гарантира и „ускоряване реализацията на проектите за модернизация”.

През юни тази година обаче парламентът създаде временна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет, по предложение на Цветан Цветанов и други депутати от ГЕРБ. Комисия, за която имаше изказвания, че е опит българският парламент да се превърне в постоянен трибунал за политически въздействия.

Нова нотка в последните дни даде цената на проекта. В публичното пространство се заговори за едни 3 дори 5 млрд. лв. А, цената не е тайна и няма нужда от предположения, защото в проекта за инвестиционен разход е записано, че на база на получената в МО информация, предполагаемата стойност на придобиването на първи етап на 8 (9) бойни самолета, в зависимост от типа на самолета, би била до 1,5 млрд. лв., като сумата включва разходите за придобиване на летателните апарати, средствата за наземно обслужване, обучението на състава, първоначалната интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 г.) и въоръжението.

За около 2-3 месеца работа във временната комисия бяха изслушани бивши министри и командирът на ВВС ген. Цанко Стойков. Именно при неговото изслушване в сюжета на сагата се включи и нов момент - предложение, не от Швеция, за доставка на новопроизведени други самолети. Производителят декларира, че се вписва във финансовата рамка, каза председателят на комисията Емил Христов. По думите му разговорите и предложението се водят в периода февруари-март 2017 г. Командирът на ВВС естествено оцени положително една такава оферта, но отбеляза: друг въпрос е, че цялостният пакет излиза много извън финансовата рамка.

След същото заседание Емил Христов каза, че е променено решението на Народното събрание. „В проекта, който е гласувало Народното събрание има задължителни изисквания. Тях никой не може да ги промени, освен с ново решение на Народното събрание. Към тях е добавено ново задължително изискване – схема за плащане. Схемата за плащане от проекта е означена като примерна, т.е. тя не е условието, което ще може да дисквалифицира един от участниците”, каза Христов. Той посочи, че това е смущаващо, защото извеждайки схемата на плащане като задължително условия вече се получава неравнопоставеност.

„Ние смятаме и ще предложим на Министерство на отбраната да не бъде рестартиран от самото началото този проект. Смятаме, че можем да продължим от една определена точка, стига МО и специалистите да вземат подобно решение. Най-важното обаче е да се осигури равнопоставеност на всички участници”, каза Христов вчера. Той говори и че предвид на два пъти по-голямата финансова рамка, „да се направят опити за обсъждане на предложения за новопроизведени многоцелеви изтребители”, така че освен конкурентност, ние да постигнем и по високи отбранителни способности за армията.

На какъв етап ще бъде върната процедурата по избор на нов тип боен самолет, ще реши Министерството на отбраната като ръководство на базата на предложенията на Народното събрание и на оценката и предложенията, които ще дадат специалистите, работили до сега по проекта.

И така отново сагата с покупката на нов тип боен самолет за армията ни не е с финал. Покупката на самолети ще има... друг път. Въпросът е да не стане така, че в един момент наистина финал да има, да се купи нов тип боен самолет, но и да няма да има кой да се качи на него.