Българския финансов министър Владислав Горанов е подписал заедно с 9 свои европейски колеги писмо за по-високо данъчно облагане на компаниите, опериращи в дигиталната икономика. Сред тях са мултинационални интернет компании като "Гугъл" и "Амазон". Инициативата е на Съвета по икономически и финасови въпроси - ЕКОФИН, в който влизат министрите на финансите на всички държави от ЕС.

Писмото е адресирано до Европейския съюз. Снимка на документа, на която се вижда подписът на министър Горанов, беше публикувана в социалната платформа "Туитър".

Документът предлага реформа на международните данъчни закони, за да се промени схващането за "постоянно установяване". Това означава онлайн компаниите да плащат данъци там, където са реализирали приходи, а не където е регистрирано седалището им.

"Не трябва повече да приемаме тези компании да правят бизнес в Европа, докато плащат минимални суми на нашите хазни", пише в писмото. Министрите предлагат въвеждането на "изравнителен данък" върху оборота на интернет компаниите. Приходите от него би трябвало да се равняват на онова, което те биха плащали като корпоративен данък в държавите, където действат.