„Двойният стандарт в качеството на храните от Европейския съюз е не само дискриминация, а и обида за българските граждани. Това е нарушение на равнопоставеността на европейските граждани и подкопава самата идея на ЕС”. Това каза омбудсманът Мая Манолова при откриването днес на широка обществена дискусия под наслов „Европа на два стандарта при храните - защитени ли са правата на българските потребители”, посветена на разликите в качеството на храните в държавите от Западна и Източна Европа.

По думите на Манолова в момента сме изправени пред заплахата към „Европа на две скорост”" да се добави „Европа на два стандарта”.

В дискусията участват български евродепутати, посланици на държавите - членки на ЕС, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, народни представители от парламентарни партии, председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, ръководството на Българската агенция по безопасност на храните, представители на браншовите организации, на производителите, неправителствени организации и експерти в областта.

Идеята на дискусията е да се набележат решения за предотвратяване на проблема с двойния стандарт при храните от една и съща марка с различни съставки и различна цена, което дискриминира потребителите от Източна Европа. Най-често потърпевшите у нас са децата и подрастващите, които са обичайните потребители на храни с двоен стандарт. Омбудсманът Мая Манолова представи и конкретни продукти с драстични разлики в съставките и цените.

„В конкретна марка детски храни, за които са получени най-много запитвания и жалби, изследването е показало намалени или същите количества съставки, но със значително по-висока цена от тази, на която храната се продава например в Берлин”, обясни Мая Манолова. „Същото важи за детски шоколади, плодови и газирани напитки, в които много от съставките са подменени с такива с по-лошо качество, като например глюкозен сироп вместо захар и др”, допълни тя.

На участниците на форума бе предложен проект на декларация, която призовава европейските институции да приемат законодателство срещу двойния стандарт. „Документът ще бъде внесен в Европейския парламент по време на изслушване по темата в края на септември”, уточни омбудсманът.

Манолова предложи да се създаде законодателна рамка, в която, на първо място, да се забрани предлагането на стоки с една и съща марка, но с различно съдържание в отделните страни. На второ -  да се създаде единен орган за контрол и предвиждането на сериозни санкции за нарушителите на тези правила. Предложението на омбудсмана подкрепи в конферентна видеовръзка и еврокомисарят Мария Габриел, която твърдо се обяви против двойните стандарти. Според нея търсенето на решения по проблема трябва да е плод на общи усилия - на власт, бизнес и общество, които да действат заедно и в синхрон.