Именити рок музиканти направиха своите български премиери на деветото издание на Грийн Рок феста, организиран от едноименното сдружение и общинската фондация „Русе - град на свободния дух“. Час преди да започне рок купонът на площада пред общината, участниците дадоха пресконференция за журналисти. Зам.-кметът Страхил Карапчански и изпълнителният директор на фондацията Ели Минкова представиха Миленко Матиевич, вокалист на американската гупа „Steelheart“, Аура Данчулеску от „Scarlet Aura“, Румъния, Сърджан Бранкович от сръбската „Alogia“ и Константин Марков от легендарната група „Тангра“. 
За първи път съм в България, радвам се, че съм гост на вашия фестивал, каза Миленко Матиевич.
Аура направи признание в любов на България, на Русе и на всички българи, които тя смята за свои братя и сестри. Щастлива съм, че първото ми българско турне стартира именно от Русе, каза румънката и подари на организаторите най-новите си дискове. 
Сърджан Бранкович също е за първи път в Русе, голямото преживяване за него и колегите му е да свирят заедно с великия Миленко Матиевич. 
Група „Тангра“ не само не е за първи път в Русе, но тук има предостатъчно приятели, каза Косьо Марков. И уточни, че именно в Русе се създава преди доста време първият фенклуб на групата. Той прочете емоционален SMS, получен от русенка, която 15-годишна е била сред учредители на фенклуба, а сега е музикантка в Англия. Някогашното момиче съжалява, че няма да чуе любимата си група в родния си град, но благодари на организаторите, които са запазили сгъваемо столче за майка й, която също е голям фен на „Тангра“.