Санкциите, наложени на Северна Корея след гласуване на Съвета за сигурност на ООН, отново предизвикаха напрежение в Пхенян и режимът отправи нови заплахи в отговор на гласуваната резолюция заради поредния ядрен опит на страната.


КНДР обеща "пепел и тъмнина" за САЩ, страната, която предложи затягане на санкциите срещу Северна Корея, предадоха световните медии. "Нека превърнем континенталната част на САЩ в пепел и мрак. Нека дадем израз на гнева си като мобилизираме всички средства за отмъщение, които бяха подготвени досега", пише в изявлението на официалната информационна агенция KCNA. 

 

Комунистическата държава се закани още да "потопи" Япония в атомни бомби. "Четирите острова на островната група ще потънат в морето с атомна бомба. Япония не трябва да съществува в близост до нас", се посочва още в пропагандния текст.

 

Корейският азиатско-тихоокеански комитет за мир на Пхенян призова за разтурянето на Съвета за сигурност, наричайки го "инструмент на злото", съставен от "подкупени" страни, действащи по заповед на САЩ. 

 

Напрежението в региона значително се засили след поредния шести ядрен опит на Северна Корея, който бе най-мощния до момента. В отговор държавите, членуващи в Съвета за сигурност, гласуваха нов пакет от санкции за Пхенян, както и забрана за износът на текстил от КНДР и ограничаване на доставките на горива.