Семейство клошари от години се оказва по-силно от всички власти, а всички останали обитатели на улица „Свищов“ в централната градска част на Русе са принудени да живеят в ад, заобиколени от мизерия, плъхове, котки и дори змии. Ежедневно хората са подложени на непоносима смрад и са в непрекъснат страх от болести и от пожар. Причината за това са обитателите на имот на „Свищов“ 1, които пълнят двора и къщата си с всевъзможни боклуци и буквално са я превърнали в сметище. 
Отпадъците вече преливат от оградата на къщата, а всеки по-силен вятър разнася непоносима воня. Най-потърпевши от старите и мръсни вещи, изпод които се разхождат огромни плъхове, са съседите на вехтошарите, които имат автосервиз, а боклуците буквално ги зариват. Изглежда обаче за тези хора, които от години се борят да разрешат проблема, светлина в тунела няма, тъй като става въпрос за частен имот и институциите се оказват безсилни да се намесят. 
„Всеки ден жената от къщата носи по 10 чанти от контейнерите и вкарва още мизерии. Представители на институциите й пишат актове, но с годините подобрение няма, има влошаване. През нощта хвърля мъртви плъхове пред врата на сервиза. Обвинява ни, че искаме да й купим имота, псува, проклина“, разказват служителите на автосервиза. Те споделиха, че през летните месеци ситуацията е нетърпима и буквално няма как да се работи в такива условия.
Никой не си мърда пръста. Хигиената за тези хора е чуждо понятие, мишките са като малки котета и ми изгризаха оградата. Не смеем да си поканим гости, оплака се друг мъж, който живее в близост до къщата на вехтошарите. 
Хората наоколо се страхуват, че ако боклуците се запалят, ще стане страшно. Притесняват се и от болести, и зарази.
Жената, която живее в къщата на „Свищов“ 1 и която всеки ден пълни с всевъзможни отпадъци двора си, не пожела да се представи, като обясни, че рови из кофите за смет и събира боклуци, за да има какво да яде. Тя сподели, че получава 265 лева пенсия, с която издържа и съпруга си, като подчерта, че редовно си плаща данък смет от 80 лева. Плащам ток, вода, телефон, телевизия, все пак живеем в 21 век, но ме докараха до първобитен начин на живот. Тя от своя страна хвърли куп обвинения съседите си, които обвини в... замърсяване на двора й. 
Бедността е причина за съчувствие, но не и за неспазване на елементарните хигиенни норми. Поддържането на чистота не е свързано с пари, а с желание и усилия, посочват обаче наказани да живеят сред смрад и боклуци хора наоколо.
Общината от години също се бори с проблема. Съставяни са няколко предписания и актове на собствениците на имота, но собствениците не се явяват да ги получат, а ние не можем да влизаме в частен имот и така сагата няма край. Само от юли месец досега общински служители на отдел „Екология“ са били на проверки на обекта три пъти, каза зам.-кметът Наталия Кръстева.
От общината са сезирали пожарната, полицията, РЗИ, РИОСВ, но се оказва, че няма сила, която да се наложи на живеещи в центъра на Русе.
Констатациите на пожарната са, че в двора няма струпване на материали, които да са взривоопасни и не са налице нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност, от РИОСВ пък се занимават само с източници на замърсяване от промишлен характер. От РЗИ отговарят, че жилищните сгради не подлежат на здравен контрол от тяхна страна и дават препоръки за дезинфекционни и дератизационни мероприятия. Когато няма престъпление, полицията също има достъп само до оградата на имота.
Въз основа на извършените проверки от общината предстои да съставят наказателно постановление за сумата от 1000 лева, което обаче вехтошарите едва ли ще платят, и така отново ще се завърти омагьосаният кръг, от който изглежда няма изход. Остава единствено прокуратурата да се самосезира, за да се разреши достъп до имота.