През тази година добивът на пчелен мед у нас ще падне под 10 000 тона, прогнозират от Съюза на българските пчелари. Българските пчелари прибират между 6000 и 12 000 тона годишно, 70-75% от които се изнасят в ЕС или в трети страни. 
В Североизточна България, по течението на река Дунав, в Тракия има сравнително добри добиви, но в районите на Югозападна България положението е трагично. И през тази година продукцията е спасена от масивите със слънчоглед, от който се засяват  5-6 милиона декара годишно.
Цената на дребно на предлагания пчелен мед е реална, но пчеларите са недоволни от големите маржове между нея и цената на едро. Билковият мед се изкупува за 4 лева килограма, а в търговската мрежа се продава за 10 лв. Биологичният мед се изкупува за 5-6 лева, а се продава за около 12 лева. Така от кошера до магазина медът поскъпва 2-2,5 пъти.
Според статистически данни в момента действащите пчелари в България са около 19 хил., но те прогресивно намаляват. Само малка част от пчеларите - около 2-3 хил. годишно, кандидатстват по програми за подпомагане, тъй като за собствениците на пчелини с до 50 кошера не е изгодно да се регистрират и да плащат осигуровки. Възможностите за ползване на европейското финансиране обаче играе голяма роля за привличането на млади хора в сектора.