Пациент в напреднала възраст е опериран с три злокачествени тумора в Комплексния онкологичен център и след приложеното лечение се чувства добре, съобщиха вчера управителят на лечебното заведение д-р Камен Кожухаров и онкохирургът д-р Бисер Начев. Това не са често срещани заболявания, но ги има и затова хората трябва да си правят профилактични прегледи, подчертаха медиците.
В момента на отчет в Комплексния онкологичен център има 50 пациенти с три и повече злокачествени тумора, а това са 10% от онкоболните. Трудно се доказва кой е истински и кое е метастаза, както и кой е в по-напреднал стадий, но ние правим много прецизна диагностика и прилагаме добра схема за лечение, посочи д-р Кожухаров.
Миналата година оперирахме 80-годишен пациент с множествени тумори в стомашно-чревния тракт, допълни началникът на онкохирургията в КОЦ д-р Бисер Начев. Преди това при него били открити карценоми в двата края на дебелото черво. По време на операцията се установил злокачествен тумор и на стомаха. Петчасовата операция преминала успешно и по време на контролния преглед преди месец било установено, че човекът е добре, за което е помогнала добрата му физика.
Има доказана наследственост при карценома на дебелото черво, който е на второ място сред злокачествените заболявания при мъжете, каза още д-р Начев. Установено е, че пациенти с рак на дебелото черво са имали в рода си болни от това заболяване, което по наследствен път се е предало на тях. Освен това пациенти с открити и премахнати при ендоскопски изследвания доброкачествени тумори не трябва да се успокояват, а ежегодно да си правят профилактични прегледи, защото местата на премахнатите образувания в дебелото черво може да прераснат в злокачествени тумори и да разпространят метастази в други органи, което усложнява лечението им, обясни онкохирургът. Той посочи още, че множествените тумори не се срещат често, а като се хванат навреме, се премахват по-лесно.