Опит за продажба на 21 тона течен яйчен жълтък в страната без сертификат бе предотвратен от звено „Фискален контрол“ към НАП. При проверка на натоварения със стоката камион било установено, че липсват документи за произхода и годността на жълтъка. 
Фискалните агенти са пломбирали камиона и са сигнализирали служители на Българската агенция по безопасност на храните чрез Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари на ГДБОП. Заради  липсата на сертификат, здравните инспектори са наложили възбрана на стоката. 
Въпреки че яйчният жълтък не попада в списъка на стоки с висок фискален риск, звеното за фискален контрол в НАП следи движението на тази стока на територията на страната след оповестяването на случаи на заразени яйца в търговската мрежа в Западна Европа.
От началото на 2017 г. фискалните агенти на НАП са извършили 201 000 проверки на транспортни средства, като на близо 64 000 са поставени технически средства за контрол. В резултат на извършените контролни действия са наложени 1100 обезпечения, за да се избегне отклонение от облагане, допълват от приходната агенция.