Научна конференция, посветена на 140 години от началото на Руско-турската освободителна война, се проведе вчера в зала „Европа“ на Доходното здание.  Организатори на събитието бяха Русенската митрополия и Регионалният исторически музей, като водещата роля се пада на митрополията, а на откриването присъстваха патриарх Неофит и русенският митрополит Наум. В конференцията бяха представени 12 доклада,  свързани с ролята на руската православна църква в Освободителната война и делото на славянофилите за освобождението на българите. Една голяма част от докладите и съобщенията бяха на русенски историци от РИМ, които проследиха различни малко познати моменти от войната, донесла освобождението на България от турско робство. 
Имаше и руски доклади, които обаче няма да можем да цитираме, заради притеснението да не допуснем грешка в имената и титлите на техните автори. Причината е проста - програмките с имената на участниците и темите на съобщенията се оказаха твърде малко и не стигнаха нито за журналистите, нито за всички русенци с професионален интерес към историческите факти. 
Оказа се, че организаторите не са предвиждали да има широка разгласа на събитието - а са определили въпросните програмки и материали за участниците да бъдат 80 - ни повече, ни по-малко. Това може би не трябва да изненадва, след като всъщност журналисти не бяха и поканени, а бяха дошли по своя инициатива, прочели за конференцията на сайта на Русенска митрополия. Странното е, че за форума специалисти историци от Държавен архив, например, също бяха научили съвършено случайно. 
Още по-странното е, че голям постер във фоайето на Доходното здание недвусмислено съобщаваше, че въпросната конференция е част от „Дните на Русия в България“. Заради тях ли беше тази „конфиденциалност“ на събитието, което при други обстоятелства би предизвикало немалък интерес сред специалисти, но също и сред учители по история, например, и сред любители на фактите от миналото? Според публикации в руската преса Дните на руската духовна култура в България били „мащабен културно-просветителски проект“. В Русе тяхното събитие мина почти инкогнито. Интересно, благодарение на кого?