В 7 часа в неделя на 10 септември ще започне утреня в най-новия храм в Русенската епархия - храма „Всех Святих“, освещаването на който русенци очакват и направо въжделеят от години. Той се издига, за да опита да заличи някогашната черна несправедливост, по каноните на която през 1975 година социалистическата управа на град Русе разпорежда един от най-красивите храмове в града да се събори до основи. През годините след това започна да се разпространява дори една мълва, която постепенно набра сила и се превърна в поверие: че на Русе не му вървяло и въобще съдбата на града, някога четвърти по големина в държавата, тръгнала назад не поради друго, а именно защото 
над града и жителите му тегнел грехът от събарянето на храма
Защо повече от сто хиляди души трябва целокупно да носят този грях, извършен от конкретни хора, които са поставили подписите си под онова безумно, наистина, решение, не е много ясно. Но така или иначе, мълвата се носи и разраства. И ето че предстоящият неделен ден е на път да я развенчае и заличи. Ще стане ли това, или не и дали Русе ще си върне предишната слава и блясък, тепърва ще се разбере. Засега единственото ясно е, че 10 септември 2017 година със сигурност ще бъде един от красивите празници на града, в който отваря чисто нова черква. Това е и единствената новопостроена от десетилетия насам църква в Русе и околностите, което прави празника още по-красив и наситен със смисъл и упование. 
В навечерието на такива събития като правило винаги се връщаме назад във времето, откъдето още по-отчетливо се откроява съдбовността на факт като предстоящия. 
Храмът „Всех Святих“ е построен в Русе по проект на инженер Едуард Винтер 
през 1884-1898 година, като интериорите са оформени, след като през 1927 г. митрополит Михаил оглавява Доростолската и Червенска епархия. Зографисването е дело на ученика на големия живописец Иван Мърквичка - професор Стефан Иванов, като принос има и един от бащите на българския модерн, емблематичният професор Хараламби Тачев. Витражите пък са изработени във Виена. Не е без значение да се уточни, че храмът „Всех Святих“ е построен изключително със средства от дарения. 
През 60-те години Градският народен съвет решава да превърне старото гробище в парк, като възниква идея красивата църква да приюти костите на възрожденците и така да стане храм-костница. Запазено е писмо на Българската патриаршия до митрополит Софроний, в което се посочва, че „Св.Синод в заседанието си на 7 октомври 1964 година одобрява решението на епархийския съвет да разреши на русенския градски народен съвет да използва храма „Всех Святих“ в Русе за пантеон на възрожденците, като гробовете на блаженопочиналите Доростоло-Червенски митрополити Григорий, Василий и Михаил се запазят в храма“. 
Скоро след това, на 
25 октомври 1964 г. владиката Софроний отслужва последната света литургия във „Всех Святих“ 
и обявява пред миряните, че „в този храм няма да се извършва повече богослужение, понеже се предава на Градския съвет в Русе, за да се използа като пантеон, в който да се съхраняват костите на починалите в Русе възрожденци“. Така „на 12 януари 1965 г. храмът се предаде на градския народен съвет, след като предварително се демонтира и пренесе в „Св.Троица“ целият му инвентар“, посочват архивите. 
Точно 11 години и 1 ден след последната литургия, на 26 октомври 1975 г., булдозери захапват стените на черквата. И я събарят до основи. Само за една нощ. А по сметката на църковното настоятелство в ДСК са преведени 64 008 лева - на толкова са оценени съборената сграда и стенописите в нея. 
Три години по-късно Русе се сдобива с Пантеона на възрожденците, построен точно на мястото на църквата „Всех Святих“. Разказват, че несменяемият първи секретар на партията и ръководител на държавата Тодор Живков остава разочарован от вида на пантеона и дори поради това отказва да произнесе предвидената реч. Казват дори, че 
според Живков пантеонът приличал на турска баня
За възстановяването на сринатата от комунистите черква се заговаря скоро след падането на комунистическия режим през 1989 г. 
На 28 май 1993 г. в сградата на митрополията няколко десетки русенци - общественици, политици, вярващи, създават Обществен съвет за възстановяване на църквата „Всех Святих“. Ето какво разказва отец Илчо Ченджиев, който тогава е член на епархийския съвет: „Създадохме инициативния комитет, отвори се набирателна сметка, като митрополията внесе първата вноска. Общинският съвет отреди място за изграждането на храма - мястото, на което се издига църквата сега. И ето че през 1993 година през града премина тържествено литийно шествие - с хоругви, с празнично облечени свещеници и хора. Русе от години не беше виждал лития, затова хората спираха и се чудеха какво се случва, питаха се какво става. Шествието се водеше от тогавашния митрополит Геласий. Стигнахме до определеното от съвета пространство. Геласий, който беше и председател на инициативния комитет за възстановяването на храма, освети мястото и там тържествено беше направена първата копка за градежа на бъдещия храм. Така че 
първата копка за новата „Всех Святих“ е направена през 1993 година
Бурните години на смяна на правителства и на икономически състояния, на разкол и обединяване на Българската православна църква някак изличават от градската памет събитията от 1993 г. Така пет години по-късно, на 29 октомври 1998 г., когато патриарх Максим идва в Русе за отбелязването на 100-годишнината от смъртта на митрополит Григорий, отново тръгва литийно шествие - отново до осветеното преди място. Този път патриарх Максим в присъствието на кмета Димитър Калчев благославя мястото и полага основния камък за възстановяване на църквата. Същинската строителна работа обаче започва едва през 2007 г., работи се по проект на арх.Тончо Тончев, когото още през 1993 г. тогавашният главен архитект на Русе Цвети Русинов е натоварил с непосилната задача да издири чертежите на Винтер и да ги възстанови. Чертежи обаче няма. Затова 
арх.Тончев прави свои изчисления и замервания по оскъдните запазени снимки 
на храма „Всех Святих“. 
В дарителската кампания за храма участват много русенци, много фирми дават пари, материали и квалифициран труд, за да стане сградата факт през 2012 година. Довършването и обзавеждането вече остава грижа на Русенската митрополия, след като на 20 февруари 2016 г. на Русенския митрополит Наум бяха връчени актът за собственост на новоизградения храм „Всех Святих“ и ключовете за черквата. Още тогава владиката обяви, че предстои още доста работа и са нужни още доста средства, за да се стигне до времето, когато храмът ще бъде осветен и отвори врати за русенци. 
И ето, този ден вече настъпва. 
Вчера работниците доизпипваха последните детайли - по подредбата, почистването, оформянето на зелените пространства около храма. Грамаден красив полилей се поклаща над входа. Още по-пищен полилей /един от специалните дарителски жестове на арх.Тончо Тончев и неговите синове/ украсява вътрешното пространство на храма. Реставрираният от тутракански майстор владишки трон вече е заел мястото си. Монтиран е и красивият резбован иконостас, който е дело на майстор от гръцкия град Солун. Великолепен мрамор на пода впечатлява още от входа. 
Мраморът е италиански, от Карара
обяснява митрополит Наум. И добавя: „Конфигурацията - това стилно съчетаване на различните цветове, е подарък от арх.Стоянова от София, която е автор на мраморната конфигурация и в черквата в Басарбовската света обител“. Мраморът пристигна от Италия нарязан и полиран, обяснява строителният техник на Русенската митрополия Сашо Стойчев, който ни развежда и показва интериора на църквата ден и половина преди освещаването. 
Предстои да изберем майстор зограф, който да нарисува иконите, в момента в храма имаме временни икони, тепърва ще разгледаме предложенията на русенски и други зографи, уточнява митрополит Наум. В неделя той очаква много русенци да дойдат на литургията, която трябва да започне в 9 часа. Сред гостите ще бъдат патриарх Неофит, който бе русенски митрополит точно по времето, когато започнаха реалните действия по възстановяването на „Всех Святих“, министър-председателят Бойко Борисов, представители на Румънската и Руската православни църкви. Веднага след утренята в неделя ще осветим камбаните, които са ни дар от Руския патриарх Кирил, едва след това те ще бъдат монтирани и ще зазвънят за прослава на Бога, каза митрополитът.