Голяма част от кръстовището до хотел „Рига“, както и участъкът от бул. „Придунавски“ до ул „Църковна независимост“ ще бъдат затворени от понеделник поради започваща реконструкция. Ще се остави възможност за обратно движение на моторните превозни средства, които идват от Халите в посока „Рига“. Така движещите се по уличките, които извеждат движението на превозните средства северно от бул.“Фердинанд“, ще могат да правят обратен завой и да продължават в посока „Сердика“. След приключване на този участък ще се затвори участъкът до ул.“Баба Тонка“ и така поетапно ще бъде изпълнена реконструкцията на бул.“Придунавски“, който ще стане двупосочен. Успоредно с това ще започне и изграждането на новата пасарелка при Гимназията по облекло. Предвидено е обновяване и на пасарелките при ул. „Баба Тонка“ и „Омуртаг“. 
Строителни дейности започват и в квартал „Родина“, където ще се изгради пешеходна среда по ул.“Чипровци“ и ще се реконструира ул.“Шипка“. Там също ще има нова организация на движението. Ремонтите ще започнат южно от трите паркинга на блок „Фридрих Енгелс“ и връзката на улица „Петрохан“ с ул.“Чипровци“. Ул.“Шипка“ се затваря изцяло от „Чипровци“ до ул. „Згориград“, като на този етап „Згориград“ остава отворена за движение. Предвидено е да се изгради ново кръгово кръстовище на ул. „Чипровци“ и „Шипка“, пред училище „Олимпи Панов“ ще има повдигнато кръстовище, а същестуващите стълбове за улично осветление ще се подменят с LED осветителни тела. 
Също в понеделник започва и ремонтът на ул.“Славянска“ - от пл.“Елиас Канети“ в посока БРП, и на „Райко Даскалов“ - от паркинга до Съдебната палата в посока „Фердинанд“, както и в района на розариума в Младежкия парк.
Това беше съобщено на вчерашната пресконференция по мащабния проект на общината за надграждането на интегрираната система за градски транспорт в Русе. В него са включени общо шест обекта. Предвидено е също да се изгради надлез между кварталите „Родина 3“ и „Чародейка“, да се реконструира пешеходният подлез при Математическата гимназия и да се монтира видеонаблюдение на 30 главни натоварени кръстовища. Общата сума на проекта е 24 344 185 лева, които идват от оперативна програма „Региони в растеж“.