От разпечатките на телефоните, иззети след убийството в с. Виноградец не е установена комуникация между Лазар Влайков и Районния прокурор на Пазарджик Георги Кацаров след инцидента, каза по време на пресконференция в Пазарджик говорителят на Главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде  "Фокус".

Арнаудова уточни, че е възможна интернет комуникация между лицата и затова е назначена експертиза в НИКК, която да установи дали такава е имало между двамата след инцидента.

"Възможно е да се комуникира през социални мрежи, а също чрез СМС-и, за това сме назначили такава експертиза. Изискани са и разпечатки на телефоните на всички присъстващи - 12 души", уточни Арнаудова.

Говорителят на главния прокурор уточни, че Районният прокурор на Пазарджик вече е разпитан като свидетел. Той също е отрекъл да е разговарял с Влайков.

Тя допълни, че днес Лазар Влайков е задържан с прокурорска заповед за 72 часа, но още утре прокуратурата ще поиска налагането на постоянна мярка "задържане под стража".

"Все още не е готова нито една от назначените 5 експертизи за убийството в с. Виноградец" ,каза още главният прокурор.

 Около 11.00 часа днес Лазар Влайков се е явил, след като е бил призован от разследващите за повдигане на обвинение по чл. 338 ал. 3 от Наказателния кодекс, обясни Арнаудова.

Тя уточни, че по този текст от закона се предвижда наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода.

"Влайков не е взел необходимите мерки за сигурност при държане на огнестрелно оръжие, в резултат на което е причинена смърт на едно лице. Това на практика е непредумишлено убийство", уточни Арнаудова.

Тя каза също, че от назначените 5 експертизи по случая, нито една не е готова.

Говорителят на главния прокурор допълни, че случилото се е след употреба на алкохол от страна на Лазар Влайков.

"Установеното количество е 0,76 промила. Освен това е установено, че оръжието не само е носено, след употреба на алкохол, но и използвано. Извършен е и тест за употреба на наркотични вещество, който е отрицателен", допълни Арнаудова.

Тя каза също, че е назначена съдебно-медицинска експертиза за начина на настъпване на смъртта на 47-годишния мъж.

"Назначени са и експертизи в НИКК - дали има и какви барутни частици по ръцете на Лазар Влайков, починалия и детето. Назначена е и биологична и ДНК-експертиза в Частна лаборатория като имаме уверението, че резултатите ще са готови в най-кратък срок", коментира Арнаудова.