Депутатите приеха годишния отчет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2016 г., с общо 88 гласа "За", 58 "против" и 8 "въздържали се".

Според отчета през 2016 г. дейността на НЗОК е била свързана основно с изпълнението на функционалните й задължения в съответствие с европейското и националното законодателство и с опазване на рамката на бюджета на НЗОК.

През отчетния период е повишена ефективността и резултатността на системата за финансово управление и контрол на Централното управление на НЗОК и Районните здравноосигурителни каси (РЗОК) и на системата за предварителен контрол относно законосъобразността на всички действия и документи, свързани с финансовата дейност.

В сферата на извънболничната медицинска помощ са сключени 13 434 договора за извънболнична медицинска и дентална помощ. Оказва се, че на един общопрактикуващ лекар се падат по 1 649 осигурени лица, в сравнение за 2015 г, когато на един лекар са се падали 1655 пациенти. Запазва се тенденцията за неравномерно осигуряване с медицински специалисти на територията на страната.

По отношение на болничната медицинска помощ се отчита увеличение на броя на изпълнителите на болнична медицинска помощ, сключили договор с НЗОК, спрямо 2015 г. Същевременно, общият брой на договорените клинични пътеки за отчетния период бележи лек спад.

През 2016 г. сключилите договори с НЗОК лечебни заведения, изпълнители на болнична помощ, са 365, като от тях 311 са лечебни заведения за болнична медицинска помощ, 42 са лечебни заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ и 12 диализни центъра. За периода 2014 – 2016 г. броят на лечебните заведения, изпълнители на болнична помощ се е увеличил общо с 62, като 22 са лечебни заведения за болнична помощ, от които 16 специализирани болници, 9 диализни центъра и 7 многопрофилни болници, като само за 2016 г. новите лечебни заведения за болнична помощ са три.