Червената „Ентърпрайз“ е най-новата, но „Флорина“ си остава най-вкусната - така бишият ректор на Русенския университет и дългогодишен производител на ябълки проф.Атанас Митков накратко охарактеризира 2 от 26-те сорта здравословен плод, отглеждани в Екзарх Йосиф. Той е и главният инициатор за уникалния за България Празник на ябълката, който се проведе за 11 път в събота. Ябълката отдавна се е превърнала в символ на русенското село, което в този ден вади на мегдана не само пълни кошници с плод, но и кулинарни чудеса, излезли изпод сръчните ръце на екзарчанки - щрудели, пайове, компоти, сладка, сокове и всякакви други ухаещи вкуснотии. Някои от рецептите са част от семейните традиции, а други събирани от различни националности и култури. А догодина може и ябълков сайдер да се появи на кулинарната изложба. Поне такъв опит се кани да направи проф.Митков, както сам признава.
Впрочем в неговия двор любопитните могат да видят на живо киви, райска ябълка и дори дафиново дърво. „Това е, защото тук почвата позволява да се отглеждат различни овошки. Преди 70 години е била последната сериозна градушка. Освен това сланите в този район не са толкова опасни, защото е достатъчно проветриво, обясни професорът овощар.
Близо 1000 декара ябълкови насаждения има в землището на селото, а над 30 местни производители имат вече ябълкови градини по над 1 дка, каза кметът на селото Илия Данев, който откри празника. И като на всеки празник имаше много музика и песни, на площада пред читалище „Самообразование“ се изявиха самодейни състави, а певецът Сунай Чалъков за поредна година забавлява екзарчани и техните гости, сред които бяха депутатите от ГЕРБ Пламен Нунев и Светлана Ангелова, зам.областният управител Свилен Иванов, председателят на общинския съвет в Борово Пламен Симеонов, общинският кмет Валентин Панайотов и др.