Осмокласникът хвърлил мобилния й апарат в контейнер, опитал да го счупи

Апелативната прокуратура в Бургас потвърди току що информацията на 24 часа, публикувана днес, че по ножа, с който е намушкана 11-годишната Никол Йончева и по телефона й е открито ДНК от задържания Иван Иванов.

15-годишният младеж обжалва ареста и иска по-лека мярка - да се върне в дома си.

"Очакваме съдът да потвърди решението на окръжните магистрати и да го остави в ареста. Има ДНК експертиза, според която е намерено ДНК от Иван по оръжието и вещите на пострадалата, по-точно по мобилния й апарат. Всички доказателства са приложени по делото", каза прокурор Георги Ханджиев.

Той допълни, че все още се чакат кръвните проби за алкохол и наркотици, но по делото няма приложени материали, които говорят за открити наргиле или трева.

Прокурор Ханджиев каза още ,че телефонът на Никол е бил открит в контейнер, като мястото посочил Иван.

Има свидетели, които са видели момчето в района на бл.108 в деня на убийството 20 август, каза още представителят на държавното обвинение.

Засега няма данни 15-годишният Иван да е регистриран в Центъра за психично здраве, но е назначена съдебно-психиатрична експертиза. "Събрани са всички възможни доказателства за степента на интелектуалното му развитие и за здравословното му състояние. Взети са данни и от личния лекар на Иван", каза прокурор Ханджиев.

Сред мотивите му той да поиска постоянна мярка задържане под стража са семейната среда, в която расте момчето, контролът, който е осъществен, начинът му на живот до този момент, както и мотивите, поради които е посегнал на живота на момичето, коментира прокурор Ханджиев.

Той обаче отказа да навлезе в подробности за мотива на кървавото престъпление.

Съдът ще се произнесе в 16 ч. дали ще остави Иван зад решетките или ще измени мярката му за неотклонение.