„За съжаление това няма да спре и ще продължи с още по-голяма сила, ако не вземем много спешни мерки. Агресията стана навсякъде – в дома, на улицата, в училище. Дори в детската градина. Имам чувството, че през последните години родителите намериха технологични забавачки за своите деца. Оттук трябва да гледаме на проблема като изключително сериозен. Така коментира зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова убийството на 11-годишната Никол в Бургас пред НОВА тв. Тя допълни, че още през 2003 г. СЗО обяви компютърната пристрастеност като една зависимост, която се сравнява с хазарта, наркотиците и алкохолизма. Никой обаче не обърна внимание на това.  Според нея опасностите дебнат навсякъде и трябва да се вземат спешни мерки иначе тези тежки инциденти ще продължат.

„Децата не са виновни, а възрастните хора. Те копират модели на подражание – това, което ние им показваме”, на мнение е д-р Петрова.

Мобилният телефон започва да става опасно средство, тогава когато няма контролиращ и възпиращ фактор и в семейството, и в училището. Когато обаче се създаде повсеместна забрана, родителите много силно въстават против нея, защото са свикнали не толкова да контролират децата си, а да са в постоянна връзка с тях, без да им е необходимо това”, коментира пък Деян Стаматов, директор на столично училище и бивш зам.-министър на образованието.

Социалните мрежи не са страшни. Страшни са тези 3000 приятели, които допускаме до нашия свят. Социалната мрежа трябва да бъде за най-близките хора и приятели, а всички други трябва да бъдат рестриктнати. Родителите трябва да разберат това", пък заяви психологът Младен Владимиров.