България записа едно от най-слабите си представяния в световните първенства по борба в последните години. Родните борци останаха без отличие и в трите стила на шампионата в Париж. Днес последните ни трима представители във Франция - Николай Куртев, Мирослав Киров и Светослав Димитров отпаднаха рано-рано в схватките си в свободния стил, информира Спортал.

В категория до 65 килограма Куртев загуби още в квалификациите от Азамат Нурикау от Беларус с 3:13. В категория до 70 килограма Кирилов започна с успех 4:2 над Сомбор Гуляс с 4:2, но на осминафиналите отпадна от Юхи Фуджинами с 0:11. При 74-килограмовите Димитров загуби в първата си среща с 4:11 от Евгени Недеалко от Молдова.

По този начин българските представители приключиха с четири пети места. До схватки за бронз достигнаха Владимир Дубов и Михаил Ганев при свободняците, Даниел Александров при класиците и Биляна Дудова при жените, но нито един от тях не успя да се пребори за медал.

Някои от силните ни представители в последните години не участваха в Париж. Олимпийската медалистка Елица Янкова, световният шампион Ивайло Ангелов и европейският такъв Тарек Абделсалам не взеха участие в шампионата.

Така България за първи път от 1961 година остава без отличие от световно първенство. През миналата година също не успяхме да вземем медал, но шампионатът в Будапеща бе само за неолимпийски категории. На Олимпадата в Рио пък Елица Янкова ни донесе бронз.