Русенската фирма ЕТ „Милен Великов“ пак вади пясък с багер от ръкава между брега под бившия ресторант „Рибарска колиба“ и остров Люляка. Добитият материал се товари с фадрома на камиони и отиват за нуждите на строителни фирми. Това, което остане, се трупа на частен терен над брега, който фирмата ползва под наем.  Фирмата не за пръв път дълбае на това място и около начинанието й се е надигало сериозно недоволство от граждани. През 2013 година кметът Пламен Стоилов и директорът на АППД Павлин Цонев заведоха дело срещу нея, но съдът излезе с решение в нейна полза.
През последните две години машините на ЕТ „Милен Великов“ не се бяха появявали заради високите води на Дунав, които не позволяваха добив на инертни материали в района. Тази година нивото падна и фирмата възобнови дейността си. Това обаче увеличава ямите по дъното на място, което много често се използва за къпане, а неочакваните пропадания понякога завършват фатално. Миналата година в района се удавиха двама души.
Проверка на „Утро“ показа, че ЕТ „Милен Великов“ има необходимото разрешително за добиване на пясък от Министерството на околната среда и водите и от Басейнова дирекция и никой не може да възпрепятства дейността й.
Все пак има един съществен детайл, който по някакъв начин е преодолян. Според законови изисквания добиването на пясък от река може да става само с плавателни средства, каквито са драгите, корабите и секциите. Освен това пясъкът трябва да се трупа на купища в оторизирани пристанища, откъдето да се товари на камиони. В случая обаче ЕТ „Милен Великов“ вади пясък със сухопътна техника и това е в разрез със закона, коментираха пред „Утро“ специалисти.