Готов е първият в България терминал за втечнен природен газ (LNG), изграждан от русенската „Булмаркет ДМ“, научи „Утро“ от зам.-управителя на компанията инж. Димитър Баев. Обектът вече има акт 16, минал е приемателна комисия и предстоят стъпки по неговото първоначално охлаждане и зареждане с природен газ. Капацитетът му е 500 тона LNG, еквивалентни на 745 000 куб.м синьо гориво.
Процесът по пуска отнема време, тъй като за да бъде съхранено правилно горивото, се изисква първоначално охлаждане до -161 0С. Едва след това може да бъде направено първото зареждане на втечнения природен газ.
Терминалът има възможност да получава и изпраща газ по река Дунав, да приема и изпраща газ със автотранспорт за дистрибуция, както и да зарежда камиони за използване на LNG като моторно гориво.
Мини газ станцията за зареждане на камиони е единствената засега в Източна Европа, като най-близката такава е в Италия. С нейното изграждане фирмата започва да удовлетворява и изискванията на програмата „Син коридор“ на Европейския съюз. Той предвижда на основните пътни коридори да има станции за зареждане с газ - на всеки 100 км със CNG (компресиран природен газ) и на всеки 400 км с LNG. Засега България покрива това изискване по отношение на CNG, но станцията на терминала е единствена за региона.
Както „Утро“ писа, за изграждането на терминала „Булмаркет ДМ“ получи 20 млн. евро финансиране от Световната банка и Европейска банка за възстановяване и развитие. Той е част от проекта „LNG Мастерплан Рейн-Майн-Дунав“ по програма TЕN-T на Европейския съюз. Целта е използването на втечен природен газ като гориво за всички моторни плавателни съдове по реките Рейн, Майн и Дунав. Стойността на целия проект е към 1 млрд. евро, а русенската компания е единственият български участник в него. Терминалът превръща „Булмаркет ДМ“ в първия у нас комплексен доставчик на пазара на различните типове газ - LPG, CNG и LNG. 
„Тъй като по река Дунав към момента няма кораби, които се движат на LNG, на този етап терминалът ще се използва за зареждане на наши клиенти в България и региона, желаещи да заменят използваните досега дизел, мазут и пропан-бутан с екологичния и евтин втечнен газ. Имаме списък от 70 такива и в момента оборудваме първите три. Въвеждането на зони за контрол на емисиите, както това се случи в Балтийско море, ще даде огромен тласък на използването на това екологично гориво по река Дунав. Във момента се водят преговорите откога да бъде въведено това изискване, което ще принуди корабособствениците да инвестиран в съвременни екологични технологии. Предстои и изграждане на пет зарядни станции за LNG и L-CNG, като такива освен в Русе ще има по основните пътни артерии, в София, Пловдив. С развитието на пазара ще се премине и към следващия етап от проекта - изграждане на още два терминала в София и Пловдив и разширяване на веригата зарядни станции, обясни инж.Димитър Баев.
През миналата година „Булмаркет ДМ“ стана първата компания в Източна Европа, която има в автопарка си и камиони на втечнен природен газ. Трите уникални за страната ни возила „Ивеко“ ще бъдат използвани за доставки до крайни клиенти в страната, а според разчетите използването на алтернативното гориво ще свали с 15% разходите в сравнение с традиционния дизел.