БФС потвърди, че и сегашното първенство на Първа лига ще протече според определената от някои специалисти „шантава“ схема. Форматът бе задействан за първи път през миналия шампионат и мина през серия от абсурди, един от които бе, че редовно губещият отбор на „Монтана“ например можеше накрая дори да се спаси от изпадане. Седмият в класирането отбор на „Верея“ пък бе на път да изхвърли „Левски“ от евротурнирите. „Сините“ се спасиха в този допълнителен мач след изпълнение на дузпи. 
Новата стара наредба бе публикувана официално. Но да припомним какво гласи тя.  
В първата фаза отборите ще изиграят по два мача на разменено гостуване в рамките на редовен сезон от 26 кръга. Във втората тимовете ще запазят точковия си актив, като ще бъдат разделени на първа шестица и втора осмица. Класиралите се от първо до шесто място ще играят по две срещи всеки срещу всеки на разменено гостуване. След тези мачове ще бъде определен шампионът на България.
Отборите от 7-о до 14-о място ще оформят две групи. В „А“ ще са 7-ият, 10-ият, 11-ият и 14-ият в класирането след първата фаза. В група „Б“ ще са 8-ият, 9-ият, 12-ият и 13-ият. Тимовете от всяка група ще играят по два мача на разменено гостуване. След срещите от двете групи, в зависимост от крайното си класиране, клубовете се разделят на първи и втори поток. 
В първия ще попаднат отборите, заели първите две места в групите. Лидерът в „А“ ще играе с втория в „Б“, а вторият тим в „А“ - с първенеца в група „Б“. Крайните победители от двата мача ще се изправят един срещу друг във финал от два двубоя на разменено гостуване.
Победителят ще се изправи срещу отбора от първата шестица, заел последното място, което дава право на участие в Лига Европа. Този представител на България в европейските клубни турнири ще бъде определен с елиминиране в една среща, като домакин в ще бъде отборът от първата шестица. 
Във втория поток заелият трето място в група „А“ ще играе с класиралия се на четвърто в „Б“. Четвъртият в „А“ ще мери сили с третия от „Б“. И тук ще се играе по системата на отстраняване в два мача. Победителите ще излязат един срещу друг във финал от два мача на разменено гостуване, като триумфиралият в дуела ще запази мястото си в Първа лига.
Победеният отбор ще играе бараж за оцеляване с третия отбор във Втора лига. Загубилите мачовете си тимове ще се изправят един срещу друг в два мача на разменено гостуване. Загубилият тим ще отпадне директно във Втора лига. Победителят ще играе бараж с класиралия се на второ място във Втора лига. И двата баража ще са в една среща на неутрален терен.