Масирана проверка за незаконно присъединяване към електропреносната мрежа в русенския квартал Селеметя направиха вчера екипи на „Енерго-Про“. Подкрепени от въоръжена охрана и полицейски екипи, те провериха един по един електрическите стълбове, отрязвайки незаконно прекараните кабели. Специална подвижна лаборатория проверяваше и за утечки по мрежата, тъй като на някои места захранващите къщите жици са прикрити под земята или под фалшив „легнал полицай“, по някаква случайност пресичащ пътя точно под електрическия стълб.
В този квартал 7 от 10 къщи не плащат ток. В последно време положението стана нетърпимо, тъй като заради кражбите сметките скочиха драстично и посред лято сам човек плаща 80 лева за ток. В същото време големи къщи на тарторите светят като слънце през нощта, въпреки че от години се водят без ток, сподели пред „Утро“ един от малкото хора в района, които редовно си плащат електроенергията. 
Първият потърпевш вчера бе един такъв розов „палат“, черпил ток направо от електрическия стълб.
Според живеещи в квартала, възмутени от тези безобразия, за настоящата анархия принос имат и отговарящи за райони служители на „Енерго-Про“, които не само гледали през пръсти на кражбите, но и помогнали за организирането на „частно ЕРП“, предлагащо евтин ток на махалата. Вероятно по тази причина вчерашният екип на „Енерго-Про“ бе съставен от служители на компанията от цяла Североизточна България, нямащи „свои хора“ в Русе.
Кражбата на ток е криминално престъпление и установените вчера нарушители ще застанат пред съда и част от тях дори може да отидат в затвора. През последните две години осъдените за кражба на ток в Североизточна България са 317 души. 8 от тях са получили ефективни присъди, а други 83 - условни.