Двама са кандидатите, които ще се конкурират при избора на изпълнител за ремонта на кейовата стена под „Рига“, стана ясно при отварянето на офертите по обществената поръчка. Предложения са подали великотърновската фирма „ВТ Инженеринг“ и обедиение ДЗЗД „Пристанищен терминал Русе“, което предвид наименованието вероятно е регистрирано специално за тази поръчка. 
Реконструкцията на кейовата стена ще струва 7 809 999 лева и се прави с цел да се достигнат дълбочини пред понтонните пристани, които да осигуряват достъп при ниско корабоплавателно и регулационно ниво на пътническите кораби. Кейовата стена ще е надлежно защитена от водите на река Дунав и ще бъде оборудвана с необходимите предпазни устройства за приставане на корабите както при ниски, така и при високи води. Ще се изгради и лиман за акостиране на малки плавателни съдове и ще се подобрят навигационните условия на три корабни места. Предвидено е също и парково осветление. Участъкът, който ще бъде обхванат, започва в западната част срещу пасарелката под Гимназията по облекло и завършва на изток под хотел „Рига“. 
Както „Утро“ писа, известният на русенци Конски плаж ще изчезне, като алеята ще бъде разширена навътре с 30-40 метра и ще бъдат направени стълби за слизане по стената, за да се използва за различни спортове и от рибари.
Предвидените дейности се изпълняват по големия проект, който общините Русе и Гюргево спечелиха по трансграничната програма между България и Румъния. Проектът за надграждането на кейовата стена е един от трите стратегически проекта, които изцяло променят визията на крайбрежната зона. С него всъщност общината успешно продължава дейностите по пълното преобразяване на крайбрежната ивица и обръщането на града с лице към реката.
Предстои специална комисия да разгледа, оцени и определи изпълнител на строителните дейности. Парарелно с това тече и поръчка за строителен надзорник на обекта. Тя е на стойност 225 000 лева, а кои са участниците по нея, ще стане ясно на 24 август, когато ще бъдат отворени предложенията на фирмите. Очаква се още тази година да започнат същинските строителните дейности.