Намиращото се в ликвидация „Тежко машиностроене“ АД, пари от което чакат 2298 бивши работници и други акционери, има на разположение по сметки 1,528 милиона лева. Това става ясно от годишния финансов отчет на дружеството, публикуван в Търговския регистър. Още 2,55 млн. лева блокирани във фалиралата Корпоративна търговска банка и от тях най-вероятно ще бъде възстановен само минимален процент.
 Както „Утро“ писа, във фалиралата КТБ останаха депозирани 4,392 млн. лева на „Тежко машиностроене“. По-късно за част от вземанията бе оформена цесия, като по нея са получени въпросните малко над 1,5 млн. лева. И новите ликвидатори на КТМ обаче, сменили двата от 2014 г., когато банката фалира, не бързат да се разплащат с акционерите. Преди месец в Русе се проведе редовното годишно общо събрание на дружеството. На него за въпросните пари изобщо не е станало въпрос. 
2298 акционери в КТМ притежават 162 949 акции от дружеството, което при събраните 4,392 млн. лева означаваше по над 2 лева за акция. В края на 2013 г. парите бяха по сметки в КТБ, готови за разпределяне. Тогавашните ликвидатори Иван Маринов и Димитринка Маринова обаче предпочетоха да протакат процедурата, вероятно с единствената причина да продължат да получават гласуваните им от основния акционер - държавата, заплати. Докато през лятото на 2014 г. КТБ фалира, а депозитът в банката бе блокиран.
Сега наличните за плащане 1,528 млн. лева са достатъчни, за да се платят по 0,73 лева на акция. От тях обаче се заплащат заплатите на ликвидаторите. За миналата година по това перо са заминали 66 хил. лева. Още 30 хил. са отишли за „разходи за издръжка на собствениците“ и „други разходи, свързани с ликвидацията“. Така наличните за разпределяне пари са намалели за година с 96 хил. лева. 
И по всичко личи, че ще намаляват още. За 5 септември от 13,30 часа в Русе на ул. „Бистрица“ 2 е насрочено ново събрание на дружеството. То обаче отново няма да обсъжда някакви важни за акционерите въпроси, а ликвидаторите и техните възнаграждения. В проекта за дневен ред се предвижда освобождаване на единия ликвидатор - Николай Добрев. Като втора точка е записано определяне на ново възнаграждение за ликвидаторите. Решаващия глас отново ще има представителят на държавата, която по неясни причини съвсем не бърза да си вземе парите. Няма да е учудващо, че ако заради нищонеправенето в последните години заплатите на ликвидаторите бъдат увеличени. 
Какво точно вършат тези хора, управляващи едно съществуващо само на хартия дружество и то от стотици километри, не е много ясно. Комбинатът фалира още в далечната 2008 г. и всичкото му имущество е отдавна осребрено. Тази работа свършиха русенски ликвидатори и то наистина много добре, тъй като на мястото на КТМ се пръкнаха тридесетина други фирми. Оттогава ликвидацията просто се протака. И няма да е чудно ако се точи чак докато всички пари най-накрая свършат.