С около 20% е поскъпнал медът в България заради високата смъртност при пчелите тази зима, показват данните на Федерацията на българските пчелари. В много региони са поразени 60% от пчелните семейства, а при някои пчелари и 100% от кошерите.
Родният пчелен мед струва от 7 до 10 лева буркана, като се очаква цената да се повиши с един-два лева. Много пчелари задържат продукцията си в очакване на по-добри цени. Покачването обаче не може да е голямо, тъй като цената на едро се подпира от вноса на китайски и украински мед, който е с много по-лоши качества, но значително по-евтин. Смята се, че българският мед е сред най-добрите в света заради разнообразието на медоносна растителност у нас, наброяваща към 3800 вида.
Пчелари твърдят, че понякога китайският мед се овкусява с български, а обикновеният потребител не може да разбере дали е правено такова смесване. В магазините пък се продава глюкозо-фруктозен сироп, а на етикета може да пише неща като „медена наслада“, „пчелен дар“, „меден дар“ и това е всъщност имитиращ продукт.
В домашни условия може да се установи дали медът е истински, като се сложи една лъжичка в чаша с вода. Ако се разтвори за 10-15 секунди, той със сигурност е фалшив.
В България се произвеждат 10-11 хил. тона мед, но се изнасят 15 хил. тона, като разликата идва от реекспорт на чужд мед, към който се добавя български като подобрител.