Съмнителни договори за преотдаване на стотици парцели земеделска земя, водещи се досега като „бели петна“, са постъпили в общинските служби „Земеделие“ в Русенско, научи „Утро“. В момента с пълна пара тече кампанията по сключването на арендни договори и договори за наем за ползването на земеделските земи. Договори за над 200 такива имота са заявени само в района на Две могили, но подобни претенции са предявени към терени във всички общини.
„Белите петна“ са парцели, чиито наследници не са се обявили, собствениците им са неоткриваеми или не могат да се разберат за ползването им. Такива в Русенско са около 15 хил. декара. 

И сега пред общинските служби се представят множество договори между две физически лица - мъж и жена. Той твърди, че е издирил собствениците и е сключил споразумения с тях, след което подписва договор за отдаването им под наем на съдружничката си в операцията. Точно този договор се предоставя в общинските служби по земеделие, за да се получи правно основание за ползване на земята.
Схемата изглежда съшита с бели конци и служителите в общинските земеделски служби веднага стават подозрителни. Особено след като един от тях в Бяла вижда в списъка фамилни имоти, за които знае, че не е сключван никакъв договор. Така че земеделските служби искат да видят и първичните споразумения със собствениците, върху които тези договори стъпват. Такива обаче не са им предоставени, вместо това срещу земеделските служби са заведени дела в Административния съд за неправомерен отказ от вписване на договорите.
Както научи „Утро“, със случая вече се занимават Икономическа полиция и прокуратурата, но може би той няма да бъде толкова лесен за разрешаване, колкото изглежда на пръв поглед. Първо - подобни схеми вече се изпробват едновременно в цялата страна, очевидно са добре подготвени и организирани. И не навсякъде вероятните измамници срещат такъв отпор, както в Русе. В Бургаско две русенски фирми вече са успели да преотдадат на местни фермери „бели петна“ и да получат наемите за три години напред въз основа на договори, които впоследствие се оказват фалшиви. В последните дни подобни случаи са регистрирани във Враца, Монтана, Разград и Велико Търново. Такава мащабна схема може би има покровители на най-високо ниво.  
Второ - служителите в русенските земеделски служби като нищо могат да се окажат в нарушение заради опита си да защитят действителните собственици и обработватели на земята от вероятни мошеници. Защото само преди две седмици Върховният касационен съд се е произнесъл с тълкувателно решение, че службите „Земеделие“ трябва просто да регистрират предоставените договори, а не да се занимават с разследвания дали те имат правни основания, или не. Това действително е работа на други органи, които обаче тепърва започват да се занимават със случая. А от формална юридическа гледна точка може да излезе, че съмнителните договори е трябвало да бъдат вписани, а после ако някой е измамен - да пие една студена вода.