Новите цени на тока и водата от 1 юли ускоряват инфлацията през юли, въпреки поевтиняването на храните, облеклата и транспорта, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). През миналия месец индексът на потребителските цени достига 100,3%, т.е. месечната инфлация е 0,3%. За предходния юни статистиката отчете дефлация от 0,5%. 
Инфлацията от началото на годината (юли 2017 г. спрямо декември 2016 г.) се ускорява до 1% от 0,7% през юни, а годишната инфлация за юли 2017 г. спрямо юли 2016 г. достига 1,3%.
От отделните групи стоки и услуги, на базата на чиито цени се изчислява инфлацията, най-силен ръст в цените отбелязва секторът развлечения и култура - 7,1%. Разходите за жилището - комуналните услуги като вода, електроенергия, газ и други горива, отбелязват увеличение с 0,8%. В тази група водоснабдяването поскъпва с 0,4%, канализационните услуги - с 1,4%, услугите за пречистване на водата - с 2,2%, електроенергията - с 1,5%, централното газоснабдяване - с 1,1%, топлинната енергия за подгряване на вода - с 1,6%.
Най-силен ръст на цените се отчита при международните полети точно в разгара на активния туристически сезон - 19,6%. Пакетните услуги за почивка и туристически пътувания увеличават цената си с 16,8%, а услугите за краткосрочно настаняване - с 10,2%.
Същевременно облеклата и обувките, както и горивата, продължават да поевтиняват и през юли.