Дузина старинни монети, две от които сечени по времето на цар Иван Шишман, са сред ценните находки, открити при разкопките на средновековната крепост Червен. Археологическите работа там вече приключиха, съобщиха от Историческия музей. И уточняват, че за месец специалистите заедно с британските студенти са проучили площ от 75 квадратни метра, където се е намирал представителен храм в средновековния град. Работите бяха съсредоточени върху разкриване на преддверието на църквата, известна на специалистите под номер 16, и част от основното помещение. В една от четирите гробни камери са открити три копчета. 
Сред радващите находки са множество фрагментирани стенописи с разнообразни цветове и мотиви, като някогашният майстор е използвал смесена техника или мокро фреско. Впечатляват геометричните и флоралните композиции, а първоначалното датиране на парчетата от съдове сочи границите на 12-14 век и ранния османски период.   
Археологическите разкопки бяха ръководени от Стоян Йорданов. Освен студентите от Великобритания, които идват по програма „Еразъм +“, в работата взеха участие и специалисти от Русе, Сливен, Клисура и Павликени.