10 години затвор при първоначален строг режим и глоба от 200 000 лева даде Окръжният съд на Михаил Чавдаров, който беше заловен на 24 март тази година на ГКПП „Дунав мост“ с 15,5 кг хероин, оценен от експертите по делото на 1 027 400 лева. 
Делото се гледаше по съкратената процедура и Чавдаров призна всички факти, посочени в обвинителния акт. По тази причина не бяха разпитвани свидетели, не се събираха и други доказателства. 
Според държавното обвинение през февруари Михаил Чавдаров е срещнал сериозни финансови трудности. По същото време в Казанлък той се е запознал с мъж на име Сашо. Кой е той, не е станало ясно на разследващите. Пред него обаче Чавдаров е споделил, че смята да отиде и да поработи в Германия, тъй като му трябват пари. До там бил решил да пътува с мерцедеса на един от братята си и ако в чуждата държава му провърви, по-късно да купи колата. 
Щом чул това, Сашо наострил уши и не пропуснал да предложи на Михаил да пренесе до Германия някаква стока, без да уточнява каква и колко. Ако всичко минело успешно, в Германия той щял да получи 5000 евро. Тъй като бил затруднен и парите му трябвали, Чавдаров се съгласил. 
За да бъде заредена стоката, Сашо поискал от Михаил да му остави мерцедеса за няколко дни, за да може да я натовари. Михаил се съгласил и се върнал от Казанлък в родното си село Кънчево с автобус. 
През това време хора от група, свързана с наркотици, които към днешна дата също не са открити, направили тайник в колата и скрили в нея 31 пакета с хероин. След това колата била върната на 41-годишния мъж. По време на един от разпитите той признал пред прокурора, че не знаел какво точно има в колата, нито колко е, но се е досетил, че все пак става дума за наркотици. Точно това му изиграло лоша шега, защото съзнанието, че пренася дрога, не му давало мира и на границата нервността му го издала. Митническите служители забелязали гузното му поведение и щателно проверили колата. Открили тайника и скритите в него пакети. Полевият тест показал наличие на хероин, същото се случило и след специалните експертизи. 
Чавдаров пътувал с двамата си братя, които се движели с фолксваген. В началото всички били задържани, защото до един отричали да имат нещо общо с наркотиците в мерцедеса, но в един момент нервите на Михаил Чавдаров отново не издържали и той признал истината, като по този начин оневинил братята си. Последвало разследване, което приключи в съдебната зала. 
Чавдаров беше обвинен в извършването на две престъпления - първото е, че е придобил и държал хероина на територията на страната, а второто - че се е опитал да го пренесе през границата. По първото наказанието му беше 4 години затвор и 20 000 лева глоба, а по второто 10 години затвор и 200 000 лева глоба. Те бяха обединени и така той ще изтърпи само по-тежкото от тях. 
Въпреки наглед сериозното наказание, Чавдаров всъщност беше наказан с най-ниското за случая - 15 години лишаване от свобода, които бяха намалени с една трета, защото делото беше гледано по съкратената процедура. За да получи минимума, предвиден от закона, му помогнаха напълно чистото му съдебно минало и самопризнанията му. 
Размерът на санкцията може да се обжалва и протестира пред Апелативния съд във Велико Търново.