Най-добрите фотографии от един от най-мащабните онлайн конкурси „VIPA 2016: Фотограф на годината“ ще бъдат показани в изложба в Русе. Тя ще бъде подредена в  Художествената галерия от 10 до 28 август, а специални гости за откриването ще бъдат директорът на конкурса русенецът Васко Василев и фотографът на годината Генчо Петков. Сред най-впечатляващите кадри от конкурса са „Сандвич с бекон“ на румънеца Михай Пенгиос, който взе първенството в категория „Храна“. Акценти в гостуващата изложба ще са също изпепеляващият кадър „Пожарникари“, който носи победата в категория „Репортаж“ на Танвер Хасан Рохан от Бангладеш. Снимката „В мрака“ на португалката Сандра Вентура, наградена в категория „Хора“, е запечатала молитвата на възрастна монахиня. В „Снимки от България“ безспорната звезда е емблематичният фар край Aхтопол, който е вдъхновил класиралият се на първо масто Веселин Атанасов със „Страж“. Фотографията с ефирния танц на фасадата на небостъргач „Високо в небето“ е победител в категория „Мода“, а нейн автор е Мартин Кристинек от Словакия. Ще бъде показана и величествената Hintze Hall на Националния исторически музей в Лондон, която вдъхновява Сара Калдуел да направи кадъра, спечелил първо място в категория „Архитектура“.
Специално място в изложбата имат творбите на първия носител на титлата „Фотограф на годината“ Генчо Петков, който живее и работи във Велико Търново. Той е избран с гласуване от десетки хиляди потребители от цял свят и получи почетната статуетка „Златен Voubs“, както и премия от 5000 евро. 
Експозицията ще бъде представена пред публика за първи път след бляскавата церемония по връчването на наградите в конкурса. В първото издание участваха над 500 души, които се представиха пред аудитория от над 80 000 организатори, артисти и потребители от цял свят, а наградният фонд беше 41 000 евро.