Да се пътува с градски транспорт в Русе в тези августовски жеги е истинско изпитание не само за тялото, но и за нервите, оплака се в редакцията нашият читател Кирил Господинов. По 18-а линия пътуват някакви антики, произведени поне преди 30 години. Тези машини не само не предлагат никакъв комфорт, но и изглеждат опасни за здравето и живота на пътуващите, казва Господинов. Той е възмутен и от маломерните зелени автобусчета „Исузу“, пуснати по почти всички линии, които според него са кафези без никакви условия за пътниците. В повечето тролеи пък прозорците са капсуловани и вътре е сауна. За климатици дори не може да се отвори дума, продължава човекът, на когото явно се налага да пътува с различни обществени превозни средства. И дори прави сравнение с Бургас и Велико Търново, където скоро е бил - автобусите им големи, просторни и климатизирани.
Как компетентните органи са издали съответните разрешителни за движение на старите и маломерни автобуси, които не отговарят и на най-елементарните условия за обществен транспорт, и кога общината ще обърне внимание на този наболял проблем и ще се погрижи за удобството на гражданите, пита Господинов.
Потърсихме за коментар зам.-кмета Наталия Кръстева, която подчерта, че транспортната схема на община Русе се обслужва от търговски, а не от общински дружества. Тя припомни, че разпределението на вътрешноградските линии на трите фирми е направено чрез конкурс през 2012 година. Превозвачите по градските линии са „Шанс 99“, „Геокомерс“ и ЕГГЕД. Изискванията към кандидатите и техническите условия към превозните средства са определени с решение на общинския съвет. Към 2012 година трите фирми, които са участвали в конкурса и са определени за изпълнители, са предоставили необходимите документи и са отговаряли на изискванията. Що се отнася до наличието на климатик, това не е задължително условие, каза Кръстева. 
Зам.-кметът посочи още, че в другите градове има общински транспортни дружества, които са имали право да кандидатстват по проекти за подмяна на автопарка, а Русе не разполага с такова. След придобиването на ЕГГЕД, ще се подобри транспортната услуга, обеща Наталия Кръстева.