С промени в Закона за българските документи за самоличност предлагаме увеличаване на срока на задграничните паспорти от 5 на 10 години, така както е за личните карти.

Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред БНТ.

„Днес предстои обявяване на обществено обсъждане на Закона за българските документи за самоличност. С това изменение, което предвиждаме, мисля, че нашите съграждани в чужбина най-много ще усетят облекчението“, каза Захариева.

Един от основните приоритети на нашето правителство и сме твърдо решени този път във всяка една от областите да направим сериозни облекчения за нашите граждани и бизнес, обобщи Захариева. Министерството на външните работи предоставя услугите преди всичко чрез задграничните си представителства. В над 90% от случаите то е посредникът за предоставянето на услугата, която се предоставя от други администрации, уточни тя.

Външният министър посочи, че най-голямото облекчение, което ще усетят хората, е възможността за подаване онлайн на заявленията за издаване на български документи. „Повечето от нашите съграждани живеят по-далеч от консулските служби“, подчерта тя. „До момента изискването е това заявление да може да става само чрез електронен подпис, издаден от България. Има такава административна услуга, но за година и половина са подадени само две заявления по електронен път“, даде пример тя.

Захариева обясни и схемата, по която ще може да се подават заявления – изменението в Закона предвижда да може и този, който няма електронен подпис да подаде заявлението като прикачи копие от актуалния си документ към него. Документите трябва да се подадат лично в консулската служба, тъй като при предаването им ще се види дали това е лицето, което ги е подало. Според Захариева с промените ще се съкратят и сроковете за тази услуга. Ще се създаде и възможност за получаване на документите чрез куриери. Идеята е да съкратим ходенето да бъде само веднъж.

Намалихме и таксите, едната със 100% за получаване на свидетелство за съдимост, а другата с 25%, правим анализ и на други такси, каза Захариева.