В разгара на лятото много наши съграждани се завръщат от чужбина, за да прекарат отпуските си в родината, а и да уредят някой свои задължения към различни български институции. В този период те могат да актуализират своя здравно-осигурителен статус в офиса на НАП в Русе, за да не се налага да плащат при лекаря, ако се наложи да получат медицинска помощ.
След приключване на трудовата дейност в друга държава от Европейския съюз е необходимо да се изиска формуляр E104 или S041 или U1 от тамошния здравен фонд. В него трябва изрично да е посочен конкретен период на задължително здравно осигуряване в тази държава-членка, обясняват от НАП-Русе. 
За да бъдат освободени от плащане на здравноосигурителни вноски българите, живеещи в държава извън ЕС, трябва да отговарят на няколко условия - да са били в чужбина най-малко 183 дни през една календарна година и да са подали в офиса на НАП по постоянен адрес заявление за напускане на страната. С него те могат да бъдат освободени от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за минали периоди. Подаването на заявление вече не е обвързано с изискването това да стане преди напускането на България, както беше до 8 март 2013 г. 
За да се възстановят здравноосигурителните си права при връщане в България, сънародниците ни пребивавали в страни извън ЕС, подават в НАП друго заявление - за завръщане. Освен него трябва да се представят и документи, които доказват, че са били в чужбина повече от 183 дни през една календарна година. Такива документи могат да бъдат например копие от задграничен паспорт, удостоверение от областна дирекция на полицията, документ, издаден от компетентен орган на съответната държава, придружен с точен превод от заклет преводач на български и други. 
Здравноосигурителните права на българи, които са били в чужбина и са подали заявление, могат да се възстановят по два начина. Единият е автоматично след изтичане на шест последователни месеца, през които те се осигуряват за здраве в България. Когато пък искат веднага да възстановят своите здравни права, те трябва да платят еднократно 12 здравноосигурителни вноски върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица. 
С последните промени в Закона за здравното осигуряване българските граждани, които са граждани и на друга държава и не живеят постоянно у нас (повече от 183 дни през календарната година), не подлежат на задължително здравно осигуряване в България. Те могат да декларират, че не дължат здравноосигурителни вноски с декларация по образец. Трябва да приложат към нея и  документ, удостоверяващ, че са граждани на друга държава.